FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islamisti optužuju SAD da se miješa u unutarnje poslove Egipta

Autor: akoz
KAIRO, 2. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Islamistički saveznici egipatskog predsjednika Muhameda Mursija optužili su u utorak Sjedinjene Države za otvoreno uplitanje u unutarnje poslove Egipta nakon što je Washington rekao da Kairo ograničava slobodu govora.

U ponedjeljak je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland kritizirala ispitivanje najpopularnijeg egipatskog televizijskog komičara zbog optužbi da je uvrijedio Mursija i islam.

Bassem Jusuf, koji je postao slavan zahvaljujući online satiričnom showu nakon ustanka u kojem je 2011. s položaja svrgnut Hosni Mubarak, sam je u nedjelju došao u tužiteljstvo nakon što je glavni tužitelj izdao nalog za njegovo uhićenje.

Stranke Pravda i sloboda, političko krilo Muslimanskog bratstva, osudila je izjave Victorie Nuland i rekla da egipatska vlada poštuje slobodu izražavanja. "Izjave Nulandove su otvoreno uplitanje u unutarnje poslove Egipta", rekla je ta stranka u svojoj izjavi.

Jusuf, čiji je program sada na televiziji i uspoređuju ga s "The Daily Show-om" američkog satiričara Jona Stewarta, optužen je da je uvrijedio islama i narušio Mursijev ugled.

Tužitelj je izdao nalog za Jusufovo privođenje nakon najmanje četiri prijave koje su uputili podržavatelji Mursija, islamista koji je u lipnju izabran na slobodnim izborima.

Jusuf je nakon razgovora u uredu tužiteljstva pušten uz jamčevinu od 15.000 egipatskih funti, odnosno 2200 dolara.

Nuland je rekla da egipatske vlasti izgleda da selektivno sudski progone optužene za vrijeđanje vlade dok zanemaruju ili umanjuju važnost napada na prosvjednike protiv vlade i slučajeve "krajnje policijske brutalnosti".

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙