FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hamas bira predsjednika

Autor: vrad
KAIRO, 1. travnja 2013. (Hina/AFP) - Čelništvo palestinskog islamističkog pokreta Hamasa sastaje se u ponedjeljak u Kairu kako bi izabrali novog predsjednika organizacije, a najviše izgleda za to ima Hamasov aktualni vođa Haled Mešal, rekli su izvori u Hamasu.

Čelništva Hamasa za Pojas Gaze, Zapadnu obalu i ogranak u egzilu, trebaju se u ponedjeljak sastati u Kairu kako bi izabrali predsjednika i članove izvršnog odbora političkog ureda tog pokreta, dodaju izvori.

Službeni rezultati trebali bi se znati tijekom večeri ili u utorak, dodaju. Izborni proces, koji je dug, zamršen i tajan s obzirom na djelomično ilegalni ustroj Hamasa i na izraelsku okupaciju, počeo je prije nekoliko mjeseci.

Gotovo da nema sumnje da će Haled Mešal (56), predsjednik Hamasova politbiroa od 1996., ponovo biti izabran.

"Čelništvo pokreta odlučilo je obnoviti Mešalu četverogodišnji mandat", ako ne bude nekih iznenađenja, rekao je za agenciju France Presse visoki dužnosnik Hamasa koji nije htio otkriti identitet.

Mešal lani je najavio ostavku, ali ga je pokret zamolio da ostane zbog nesigurnosti i promjena u regiji.

Hamasovi čelnici će na ovom susretu u Kairu izvijestiti i o bilateralnim vezama s Egiptom, primirju s Izraelom i o palestinskoj internoj pomirbi.

Veze Gaze i Kaira zategnule su se pošto je Egipat naredio da se zatvore tuneli za krijumčarenje koji su omogućavali Palestincima da 'zaobiđu' izraelski embargo.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙