FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat planira racionalizirati subvencije na kruh

Autor: mhaj
KAIRO , 19. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Egipat planira racionalizirati subvencije na kruh, izjavio je u utorak ministar opskrbe Basem Uda, upuštajući se u riskantan potez smanjenja količine jeftinijeg kruha o kojemu ovisi prehrana brojnih Egipćana.

Ministar Uda izjavio je kako će vlada početi s primjenom racionalizacije za dva mjeseca.

Izmjena se sastoji u tome da će svi Egipćani koji budu željeli kupiti jeftiniji kruh morati posjedovati elektronske čipove, a prvi put će se primijeniti u Port Saidu i Port Fuadu. Ministar nije objavio na koliko će štruca kruha građani imati pravo.

Opskrba namirnicama već dulje vrijeme predstavlja vrlo osjetljivo pitanje za Egipćane koji nastoje osigurati zajam MMF-a. Uskoro će se u zemlji održati parlamentarni izbori.

"Svaka egipatska vlada nastojala je izbjeći izmjenu subvencija strahujući od socijalnih nemira. Jasno je da je sustav subvencija nezdrav, a to znači da je i gospodarstvo nezdravo. No liječenje bi u ovom slučaju moglo biti jednako bolno kao i bolest", smatra analitičar Ellijah Zarwan.

Subvencije za kruh dio su egipatskog gospodarstva od Drugoga svjetskog rata i milijuni obitelji preživljavaju na taj način. Vlada nastoji stati na kraj korumpiranim pekarnicama koje preprodaju žito i kruh po višim cijenama, no crno tržište u ovakvim okolnostima cvate, budući da obitelji nastoje na bilo koji način doći do hrane.

Izmjene subvencija na kruh 1977. potaknule su javne prosvjede. U današnjem Egiptu građani su ljutiti zbog pada životnog standarda i zbog gospodarske krize u državi, koja se produbila tijekom vladavine novoga islamističkog vodstva, a nakon svrgavanja s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka prije dvije godine.

(Hina) xmh yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙