FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Khaled Meshaal ponovno izabran za čelnika Hamasa

Autor: mtro
GAZA, 1. travnja 2013. (Hina/AFP) - Šef Hamasa u egzilu Khaled Meshaal je očekivano u ponedjeljak u Kairu ponovno izabran na čelni položaj palestinskog islamističkog pokreta, doznaje se od izvora Hamasa u egipatskoj prijestolnici.

"Čelnici Hamasa su izabrali Meshaala za predsjednika političkog ureda", rekao je jedan neimenovani visoki dužnosnik telefonom iz Kaira.

Prema dobro obaviještenim izvorima Meshaal će imati dva pomoćnika, premijera vlade Hamasa u Gazi, Ismaila Haniyeha i drugog čovjeka pokreta Moussu Abou Marzouka.

Haniyeh će biti dužnosnik Hamasa za unutrašnje poslove, tj. Gaze, teritorija koji kontrolira od 2007., a Marzouk ogranka pokreta u egzilu.

Uprava Hamasa koja se u petak sastala u Kairu je imenovala i svoj izvršni odbor, precizirao je taj izvor.

Dugi izborni proces, koje je složen i tajan, počeo je prije nekoliko mjeseci.

Khaled Meshaal (56) koji je ne čelu Hamasa od 2004. je prošle godine obznanio da se namjerava povući, ali islamistički pokret je tražio od njega da ostane na toj funkciji u razdoblju nesigurnosti i regionalnih promjena.

Tijekom tog susreta u Kairu, osim izbora uprave pokreta, čelnici Hamasa su odredili i stanje bilateralnih odnosa s Egiptom, primirje s Izraelom i palestinsku pomirbu.

Odnosi Pojasa Gaze i Kaira su postali napeti nakon što je Egipat odredio zatvaranje tunela za krijumačarenje koji su omogućivali palestinskom teritoriju da izbjegne izraelsku blokadu.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙