FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora traži kontrolu nad ulazom u Boku

Autor: dram
PODGORICA, 29. ožujka 2013. (Hina) - Crna Gora će inzistirati u pregovorima o razgraničenju s Hrvatskom na tome da ima kontrolu nad ulazom u Bokokotorski zaljev, odlučio je u petak crnogorski parlamentarni odbor za međunarodne odnose i pozvao Hrvatsku da zajednički razmotre mogućnost potpisivanja sporazuma kako pitanje razgraničenja ne bi opterećivalo europske perspektive obiju zemalja.

"Treba nastojati da se razgraničenje u području Prevlake obavi s ciljem zadržavanja prava Crne Gore nad ulazom u Bokokotorski zaljev i ostvarivanjem gospodarskih interesa, uz puno uvažavanje interesa hrvatska strane", izjavio je Miodrag Vuković, visoki dužnosnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik toga odbora.

Prema Vukovićevim riječima, odbor je ocijenio da treba pozvati vladu da s hrvatskom stranom razmotri mogućnost potpisivanja sporazuma kako pitanje razgraničenja ne bi opterećivalo europski put Crne Gore.

"Crna Gora ima ambiciju da postane članica Europske unije za pet, šest godina. Ako bi se produljilo ovo pitanje ili trajanje privremenog sporazuma, to treba utvrditi međudržavnim sporazumom kako se ne bi blokirao ulazak Crne Gore u EU", rekao je Vuković, dodajući da u postupak treba uključiti parlamente dviju država.

On je priopćio da se s predsjednikom odbora hrvatskog Sabora za vanjske poslove Miloradom Pupovcem dogovorio da se sastanu u Beogradu u srpnju.

"Sastanku će nazočiti članovi odbora iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine i razgovarat će o parlamentarnoj suradnji glede razgraničenja", rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, postoje dva modela razgraničenja, sporazumno i putem arbitraže Međunarodnog suda u Haagu.

Crnogorska oporbena Demokratska fronta (DF) pokrenula je inicijativu za rješavanje stanja na Prevlaci, smatrajući da se privremeni sporazum koji je i dalje na snazi, treba zamijeniti trajnim rješenjem.

"Privremeni sporazum ne može trajati beskonačno, a Hrvatska će od lipnja biti članica EU, pa će to biti granica Crne Gore i Unije. Dobro je da smo o tome povijesnom pitanju postigli konsenzus", rekao je dužnosnik DF Koča Pavlović.

(Hina) xdram yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙