FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hollande prebacuje porez od 75 posto na kompanije

Autor: ztre
PARIZ, 29. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je da će kompanije u Francuskoj morati plaćati porez od 75 posto na plaće veće od milijun eura nakon što je njegov plan da uvede "super-porez" najbogatijima srušen na Ustavnom sudu.

Hollande, koji nastoji povratiti povjerenje javnosti u svoju politiku, rekao je da je prebacivanje poreza s milijunaša na kompanije način da se najbogatije Francuze prisili da pridonesu rješavanju krize.

"Držim se svojeg obećanja", rekao je francuski predsjednik u intervjuu za televizijski kanal France 2 u četvrtak navečer, pozivajući razočaranu naciju da vjeruje da čini sve što može kako bi gospodarstvo podigao na noge i smanjio nezaposlenost.

S obzirom na to da mu je potpora u javnosti nakon samo deset mjeseci na vlasti rekordno niska, Hollande je priznao da nije predvidio da će kriza potrajati toliko dugo.

Istaknuo je da kućanstvima ove i iduće godine neće uvoditi nove poreze niti ih povećavati, unatoč tomu što mora smanjiti javni deficit u vrijeme slabog rasta.

Upozorio je ipak da će Francuzi morati raditi dulje po reformi mirovinskog sustava koja se priprema za iduću godinu.

"Moj prvi cilj je preokrenuti trend povećavanja stope nezaposlenosti", rekao je socijalistički čelnik, objasnivši da to planira učiniti do kraja godine. Nezaposlenost trenutačno iznosi 10,6 posto, a do sredine godine bi mogla porasti na 11 posto.

Napomenuo je da su mjere za smanjenje troškova rada kompanijama putem poreznih olakšica, plan da se omogući lakše zapošljavanje i otpuštanje radnika kao i njegova namjera da pojednostavi propise koji guše male poduzetnike svi potrebni alati za oporavak.

"To nije želja, niti prognoza. To je obveza i bitka", rekao je. "Ja sam zapovjednik u toj bitki."

Hollandeova popularnost obrušava se brže od bilo kojeg drugog francuskog predsjednika jer je ljevičare razljutio protržišnim mjerama za jačanje rasta, a poslovni sektor visokim porezima i nije uspio zaustaviti rast nezaposlenosti.

Vlada također neće uspjeti u planiranom roku ostvariti svoje ciljeve u pogledu rasta i deficita, a rijetki vjeruju da je tržište rada uopće blizu oporavka.

Po novom ispitivanju LH2 za lijevi tjednik Le Nouvel Observateur, provedenom 22. i 23. ožujka, Hollandeom je zadovoljno samo 27 posto Francuza, a 68 posto nije.

Njegovom borbom protiv nezaposlenosti zadovoljno ih je 15 posto, a 81 posto nije, dok ih je naporima za smanjenje javnog duga zadovoljno 22 posto. Francuzi su zadovoljni samo Hollandeovom vanjskom politikom - 47 posto prema 45 nezadovoljnih.

Drugo ispitivanje agencije CSA pokazalo je da samo 22 posto Francuza smatra Hollandea dobrim predsjednikom, dok 51 posto smatra da je loš.

(Hina) xzt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙