FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kabul otkazao vježbe zbog bombardiranja iz Pakistana

Autor: rtom
KABUL, 27. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Afganistan je otkazao vojnu vježbu svojih časnika u Quetti u znak prosvjeda protiv neprihvatljivog bombardiranja njegova teritorija iz smjera Pakistana početkom tjedna čime su pogoršani već narušeni odnosi dviju zemalja.

Više od dvadesetak projektila ispaljeno iz Pakistana palo je u ponedjeljak i utorak na istočnu afganistansku pokrajinu Kunar te je službeni Kabul otkazao put 11 časnika Afganistanske nacionalne vojske u Pakistan.

Časnici su trebali sudjelovati u simuliranim vojnim vježbama u Quetti na zapadu Pakistana gdje su česti sektaški napadi usmjereni protiv šijitskih muslimana.

Dvije države u čijim su nepristupačnim planinskim područjima aktivne talibanske oružane skupine i drugi islamistički borci međusobno se optužuju.

Pakistanci su poručili da je afganistanski predsjednik Hamid Karzai zapreka miru i da svoju zemlju "vodi u pakao". Službeni Kabul takve je izjave nazvao neodgovornom propagandom kojom se "umanjuje važnost povijesnog tranzicijskog procesa".

Pakistan optužuje Afganistan da pruža utočište islamističkim borcima uz granicu, napose u pokrajini Kunar.

Afganistan je šokiran pakistanskom neodazivom da pomogne u mirovnom procesu. Službeni Kabul poziva Islamabad da nagovori talibane i druge militantne skupine koje imaju uporišta u Pakistanu da se pridruže mirovnom procesu.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙