FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U napadu talibana na istoku Afganistana poginulo 7 bombaša

Autor: vrad
KABUL, 26. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Sedmorica talibanskih bombaša samoubojica poginula su u velikom napadu na policijsku bazu u Džalalabadu, gradu na istoku Afganistana, u kojemu je život izgubilo najmanje pet policajaca, doznaje se od policijskog izvora.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad u sms poruci poslanoj agenciji France Presse, u kojoj su rekli da su napali policijsku akademiju u kojoj "strani i izraelski instruktori" obučavaju "tristo novaka". Napad u kojemu je sudjelovao "velik broj napadača" prouzročio je "teške gubitke" među policijom.

Prvi napadač aktivirao eksploziv u automobilu koji je vozio i tako je omogućio drugoj dvojici napadača da uđu u bazu i aktiviraju svoj eksploziv, a preostalu četvoricu ustrijelila je policija, u čijim je redovima bilo pet poginulih, rekao je za AFP Hazrat Husein Mašrikival.

Ahmad Zia Abdulzaj, glasnogovornik vlade Nangarhara, kojega je Džalalabad prijestolnica, potvrdio je napad, ne navodeći druge pojedinosti.

U Džalalabadu, najvećem gradu na istoku Afganistana, svake se godine dogodi više napada. Koncem veljače, bombaš samoubojica digao se u zrak ispred kompleksa afganistanske tajne službe, ubivši dvojicu agenata i ranivši trojicu.

Talibani, koji imaju baze na istoku i na jugu zemlje, već jedanaest godina vode partizanski rat protiv afganistanskih sigurnosnih snaga i međunarodne koalicije. Bombaši samoubojice i eksplozivne naprave kućne izrade njihov je najčešći način djelovanja.

Snage međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Države i kojih se glavnina treba povući do konca 2014., nisu uspjele ugušiti talibansku pobunu usprkos stotinama milijarda dolara koje je NATO potrošio u toj zemlji i više od 130.000 stranih vojnika koji su jedno vrijeme bili raspoređeni na terenu.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙