FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Obavještajci zanemarili Kinu i Bliski istok - izvješće

Autor: vrad
WASHINGTON, 21. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Američke obavještajne agencije su zanemarile Kinu i Bliski istok jer su se odveć usredotočile na vojne operacije i na udare bespilotnim letjelicama, po izvješću Intelligence Advisory Boarda (IAB) koje je u četvrtak za agenciju France Presse potvrdio jedan dužnosnik.

Zaključke tog izvješća iz 2012. u kojemu IAB daje Bijeloj kući preporuke u vezi s obavještajnim radom, prenosi u četvrtak The Washington Post.

Nakon napada 11. rujna 2001. djelatnost CIA-e, Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) i drugih obavještajnih agencija bila je više usmjerena na borbu protiv terorizma i na ratna područja, poput Iraka i Afganistana, ističe se u izvješću.

Četrnaest članova tog odbora, među kojima je i Chuck Hagel, aktualni šef Pentagona, preporuča obavještajnim službama u zemlji da nastave klasično prikupljanje političkih i strateških informacija.

"Obavještajna zajednica je u stanovitoj mjeri postala operacija vojne pomoći", ocijenio je supredsjedatelj IAB-a David L. Boren, kako prenosi WP.

Taj bivši senator drži da postoji neravnoteža između "broja osoblja i stručnjaka na mjestima poput Iraka i Afganistana i u drugim važnim zemljama".

"Dugoročno gledano, što je važnije za Ameriku: Afganistan ili Kina?", upitao se.

Klasična špijunaža "trpi štetu otkako je CIA sve više usmjerena na operativne zadaće", požalio se jedan drugi član IAB-a, Lee H. Hamilton, a prenosi Post.

Glasnogovornik Nacionalne uprave za obavještajnu djelatnost (DNI) koja nadzire rad 16 agencija u zemlji, rekao je pak da se oblici rada služba mijenjaju ovisno o prijetnjama.

"Naša sposobnost da ocijenimo težinu prijetnja i da tome prilagodimo naše djelovanje i naša sredstva u zadnjih deset godina je polazište za svako poboljšanje rada naše obavještajne zajednice", rekao je taj glasnogovornik Shawn Turner u elektroničkoj pošti poslanoj AFP-u.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙