FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatski sud poništio Mursijevu smjenu državnog odvjetnika

Autor: rtom
KAIRO, 27. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Prizivni sud u Kairu poništio je u srijedu odluku egipatskog predsjednika Mohameda Mursija o smjeni državnog odvjetnika Abdela Meguida Mahmouda i naredio njegov povratak na posao.

Mursi je na dužnost državnog odvjetnika imenovao novu osobu u studenome kada je "ustavnom odlukom" sebi dodijelio izvanredna prava i postavio se iznad pravosudne vlasti.

Egipatski suci zbog toga su stupili u štrajk i optužili ga za uplitanje u pravosudna pitanja. Suočen s otporom Mursi je odustao od izvanrednih prava, ali nije na posao vratio smijenjenog državnog odvjetnika.

Prizivni sud u Kairu presudio je u srijedu da je Mursi prekršio pravosudne zakone. No nastala je pat pozicija jer je sud naredio povratak smijenjenog dužnosnika na posao, a istodobno su predsjedničke odluke zaštićene ustavom koji je Mursi u međuvremenu dao potvrditi na referendumu u prosincu.

Abdel Megid Mahmud bio je imenovan za državnog odvjetnika u doba bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka koji je svrgnut narodnim prosvjedima 2011. Njegovu su smjenu tražili vođe prosvjeda.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙