FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetosti između Kine i Vijetnama oko otoka u Južnom kineskom moru

Autor: vkla
PEKING/HANOJ, 26. ožujka 2013. (Hina) - Nakon što je Vijetnam optužio Kinu za napad prije par dana na svoje ribare u Južnom kineskom moru, Peking je u utorak ne samo odbacio tu optužbu već i ustvrdio da ima "legitimitet" braniti svoju suverenost u tom području oko kojeg se spore dvije zemlje, javljaju agencije.

"Za Kinu je nužno i legitimno da poduzme mjere protiv vijetnamskog ribarskog broda koji je ilegalno ušao u kineske vode", izjavio je Hong Lei, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. Hong je također rekao da vijetnamski brod nije pretrpio nikakvu štetu, dok Hanoj tvrdi da je spaljena kabina broda.

Kina svojata veći dio Južnog kineskog mora, a područje u kojem se dogodio incident prema tumačenju vlasti u Hanoju pripada Vijetnamu. Kineski brodovi napali su vjetnamsku ribaricu u vodama otoka Paracel, a Hanoj smatra da incident koji se dogodio 20. ožujka predstavlja kršenje međunarodnog pomorskog prava.

"Ovo je vrlo ozbiljan slučaj kršenja suverenosti Vijetnama", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje. Dvije zemlje također se spore i oko otoka Spratlis.

Dio voda u Južnom kineskom moru, bogatom energentima, također svojataju i Brunei, Tajvan i Malezija, a Kina vodi poseban spor s Japanom u Istočnom kineskom moru. Procjenjuje se da u Južnom kineskom moru postoje nalazišta s oko 11 milijardi barela nafte i 5,38 bilijuna prostornih metara prirodnog plina.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙