FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski predsjednik poziva na poštovanje dostojanstva Afrike

Autor: vrad
DAR ES SALAM, 25. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u ponedjeljak da će osnažiti veze svoje zemlje i Afrike te je pozvao ostatak svijeta da se ugleda na Kinu i poštuje "neovisnost i dostojanstvo" tog kontinenta s dojmljivim gospodarskim rastom.

U svom prvom govoru na afričkom tlu otkako je preuzeo dužnost predsjednika Kine, Xi je u Dar es Salamu ocijenio da se "iskreno prijateljstvo" koje povezuje Kinu i Afriku temelji na ravnopravnom odnosu.

"Nijedna strana ne pokušava nametnuti svoje stajalište drugoj", istaknuo je u gospodarskoj prijestolnici Tanzanije, prvoj postaji osmodnevna posjeta Africi tijekom kojega će još posjetiti Južnoafričku Republiku i Republiku Kongo.

Novi kineski predsjednik pozvao je ostatak svijeta da učini isto. "Afrika pripada Afrikancima. Razvijajući veze s Afrikom, sve zemlje moraju poštovati dostojanstvo i neovisnost Afrike", rekao je Xi, uz buran pljesak u dvorani.

"Kina inzistira na jednakosti između zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, snagu i bogatstvo. Kina se zalaže za pravdu, protivi se tome da velike zemlje iscrpljuju male, da jače vladaju slabijima i da bogate tlače siromašne", dodao je.

Kineski predsjednik će u ponedjeljak iz Tanzanije otputovati u Južnoafričku Republiku gdje će u utorak i u srijedu u Durbanu sudjelovati na 5. summitu zemalja s gospodarstvima u naglom usponu (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika). Ondje će se ponovo sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom s kojim je ovih dana razgovarao u Moskvi, posvjedočivši tradicionalno dobre rusko-kineske odnose.

Izbor Afrike, odmah nakon Rusije, za prvo putovanje novog kineskog predsjednika u inozemstvo svjedoči o važnosti razvoja gospodarskih i političkih veza Kine s tim kontinentom, ističu stručnjaci.

Xijeva odluka da tijekom afričke turneje prvo posjeti Tanzaniju treba, smatraju analitičari, istaknuti povijesnu dimenziju kinesko-afričke suradnje. Tanzanijski predsjednik Jakaya Kikwete je podsjetio da dvije zemlje imaju diplomatske odnose od 1965., iz vremena prvog predsjednika neovisne Tanzanije Juliusa Nyererea, zagovornika "socijalizma na afrički način".

Kina ima velike gospodarske interese u Tanzaniji, napose na području rudarstva. Usto, ondje je u 1970-im sagradila željezničku prugu koja Tanzaniju povezuje sa Zambijom, što se i danas smatra najvećim projektom kineske pomoći Africi.

Kikwete je srdačno zahvalio Kini što je sagradila kongresnu dvoranu koja nosi ime Juliusa Nyererea u Dar es Salamu, svečano otvorenu u ponedjeljak dopodne, u kojoj su on i Xi održali govor.

Kina je već izgradila i financirala novo sjedište Afričke unije u Addis Abebi, otvoreno u siječnju 2012.

Kineski predsjednik je pak ocijenio da je "prijateljstvo" koje Afrika gaji prema njegovoj zemlji "toplo i nezaboravno kao i afričko sunce", u govoru koji je, uz pljesak, počeo tradicionalnim pozdravom na svahiliju "habari" a završio se riječima "asante sana" (velika hvala).

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙