FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelski general predložio tampon zonu u Siriji poslije Assada

Autor: dmus
JERUZALEM, 25. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Izraelski general bojnik Yair Golan u razgovoru za izraelski dnevnik Yisrael Hayom u ponedjeljak je spomenuo mogućnost da se u Siriji, u suradnji s lokalnim snagama kojima je dosta džihadističkih boraca, stvori tampon zona u slučaju rušenja režima predsjednika Bashara al-Assada.

Golan, zapovjednik sjevernog zapovjedništva,izraelske vojske tvrdi da se u sirijskom dvogodišnjem građanjskom ratu bore "stotine i stotine" radikalnih islamista koji bi u slučaju Assadovog pada u Siriji mogli "pustiti korijenje".

Po njegovim riječima, izraelska vojska djeluje na temelju pretpostavke da će ti borci jednom pokrenuti napade na Izrael, koji je tijekom bliskoistočnog rata 1967. zauzeo Golansku visoravan.

"Jedna od mjera koje sigurno ne možemo isključiti je stvaranje sigurnosne zone na drugoj strani granice", rekao je Golan.

Golan zapovijeda izraelskim snagama na granicama sa Sirijom i Libanonom, ali nije rekao da li očekuje da u takvoj tampon zoni budu i izraelski vojnici.

Kao primjer je naveo "sigurnosnu zonu" koju su izraelske snage održavale 15 godina u južnom Libanonu kako bi držale Hezbollahove borce i projektile podalje od izraelske granice.

"Bit priče je u tome da je to (tampon zona u Libanonu) bilo jedno od najvrednijih sigurnosnih ulaganja Države Izrael svih vremena", naglasio je.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙