FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Borbe u Damasku, zapovjednik ustanika izgubio nogu

Autor: dmus
BEJRUT, 25. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Sirijski pobunjenici u ponedjeljak su minobacačima napali središte Damaska, pri čemu su najmanje dvije osobe poginule, a snage režima predsjednika Bashara al-Assada uzvratile su žestokom topničkom paljbom.

Sirijska državna agencija objavila je da su u "terorističkom" minobacačkom napadu na područje nedaleko od zgrade opere na trgu Umajad, gdje su sjedišta stranke Baas, zrakoplovne obavještajne službe i državne televizije, ubijene dvije osobe, a nekolicina je ranjena.

Oporbeni aktivisti na internetu su objavili fotografije na kojima se vidi kako iznad trga suklja crni dim, a stanovnici tog dijela grada rekli su da je riječ o jednom od najtežih granatiranja središta glavnog grada od početka pobune protiv Assadovog režima prije dvije godine.

Sirijska vojska uzvratila je topničkom vatrom s brda Qasioun koje se uzdiže iznad grada.

Zasad nema potvrde da pobunjenici, koji su ušli u četvrt Kfar Souseh, nekoliko stotina metara od trga Umajad, nastoje osovojiti još terena.

Assadove snage uspjele su zadržati nadzor nad središtem Damaska i većine sirijskih gradova, ali su bile prisiljene pobunjenicima predati područja u drugim dijelovima zemlje, osobito na sjeveru i istoku.

Pukovnik Riad al-Asaad, koji je utemeljio pobunjeničku Slobodnu sirijsku vojsku (FSA), izgubio je jednu nogu kad je pod njegovim automobilom tijekom noći eksplodirala bomba u gradu al-Mayadinu na istoku Sirije, koji je u rukama pobunjenika, rekao je njegov zamjenik Malik al-Kurdi. Izvor iz Turske rekao je da je Asaad zbrinut u jednoj turskoj bolnici i da mu život nije u opasnosti.

Asaad, koji je utemeljio FSA 2011. u trenucima kad se narodni ustanak pretvarao u oružanu pobunu, bio je jedan od prvih visokih časnika koji su prebjegli iz sirijske vojske, ali je prošle godine zaobiđen pri određivanju zapovjedništva FSA kojem je Zapad dao potporu.

Al-Kurdi je za TV postaju Al Jazeeru rekao da misli da je to bio pokušaj atentata sirijske vlade na osnivača FSA, jer je bomba postavljena točno ispod sjedišta na kojem se vozio Asaad, koji je u napadu zaradio i ozljede lica.

"Pokušaj umorstva pukovnika Riada al-Asaada je dio nastojanja da se usmrte slobodni sirijski vođe", rekao je Moaz al-Khatib, koji je do ostavke u nedjelju bio vođa oporbene Sirijske nacionalne koalicije.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙