FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Ivanić-Gradu počela "Zelena čistka"

Autor: mbuj
IVANIĆ-GRAD, 23. ožujka 2013. (Hina) - U Ivanić-Gradu je danas održana akcija čišćenja divljih odlagališa otpada kao uvod u veliku akciju čišćenja "Zelenu čistku - Jedan dan za čisti okoliš!", koja će se diljem Hrvatske održati 20. travnja.

"Zelenu čistku" u Ivanić-Gradu, u kojoj je sudjelovalo oko 600 volontera i prikupljeno oko 150 tona otpada, došao je poduprijeti i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazivši i nadu kako ćemo uskoro doći do toga da nećemo trebati održavati ovakve akcije.

U Ivanić-Gradu se otpad čistio s osam divljih odlagališta i 30 drugih lokacija, a svoj doprinos čišćenju dale su osnovne škole, jedna srednja škola, kulturno-umjetnička društva, dobrovoljna vatrogasna društva, mjesni odbori, te brojne udruge, među kojima i Savjet mladih Ivanić-Grad, Udruga "Mali princ", Udruga "Žaba" i Odred izviđača "Dabar".

Ovogodišnja "Zelena čistka" u Ivanić-Gradu okupila je gotovo 200 volontera više nego prošle godine kad je akcija održana prvi put a skupljeno je i dvostruko više otpada.

Ekološka akcija "Zelena čistka – Jedan dan za čisti okoliš", u kojoj građani sudjeluju u čišćenju divljih odlagališta otpada diljem Hrvatske, održat će se u Hrvatskoj po drugi put, 20. travnja. Voditeljica kampanje Helena Traub iz opatijske Udruge Žmergo, koja koordinira akciju u Hrvatskoj, kazala je da će ove godine čišćenje divljih odlagališta biti organizirano na manje lokacija, kako bi se na svakoj okupilo više građana, a učinak bio bolji. Dodatni cilj ovogodišnje kampanje bit će ukazati na važnost primarne selekcije i recikliranja otpada, kazala je.

Zelena čistka je dio globalnog ekološkog pokreta World Cleanup, a krajnji cilj akcije je poboljšanje kvalitete života. U prošloj godini u projekt se uključilo više od sedam milijuna aktivnih građana iz 96 zemalja, od kojih 41.558 volontera iz Hrvatske. U Hrvatskoj je u akciji, uz volontere, sudjelovala 161 jedinica lokalne samouprave, komunalna poduzeća, udruge, škole, planinari, članovi HGSS-a i drugi, a očišćeno je 3.746 tona otpada.

(Hina) xbma ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙