FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena lista o trovanju kućnih ljubimaca

Autor: mbuj
ZAGREB, 1. ožujka 2013. (Hina) - U povodu učestalih trovanja kućnih ljubimaca na javnim površinama i pojedinim parkovima u Zagrebu stranka Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih, ocijenila je večeras kako su nadležne instance potpuno zakazale, prvenstveno u procijeni opće sigurnosne situacije građana.

"Vlasnici kućnih ljubimaca u glavnom gradu su već tjednima u strahu za njihove živote ali bi uskoro, s prvim proljetnim suncem, mogli biti u strahu i za živote svoje djece. Građani još uvijek nemaju nikakvu pravu informaciju ni o vrsti otrova ni o počinitelju/ima", priopćila je Zelena lista.

Navodi kako je poznato da je riječ o vrlo opasnom i jakom otrovu. Do sada su po parkovima šetali samo psi, ali kako snijeg kopni uskoro će na livade i parkove istrčati i djeca, ističu iz Zelene liste i pitaju "hoće li i tada forenzički laboratoriji 'otkrivati' više tjedana o kojem se otrovu radi?

Zelena lista navodi kako je prije nešto više od mjesec dana nekoliko pasa otrovano i u Splitu ali se trovanje zaustavilo na jednoj gradskoj četvrti, pa pretpostavljaju da je na tome prekinuta daljnja istraga.

Sad se trovanje prenijelo u Zagreb i to u mnogo masovnijim i opasnijim razmjerima, navodi ta stranka.

"Puštanje u okoliš otrovnih i smrtonosnih materija je ne samo kazneno djelo već su trovanja postala toliko brojna da možemo tvrditi kako se radi o terorističkom činu", tvrdi, uz ostalo, u priopćenju Zelena lista.

Najmanje devet pasa i deset mačaka uginulo je od trovanja od sredine veljače na više lokacija u Zagrebu, izvijestila je jučer udruga Prijatelji životinja.

U zagrebačkoj policiji rekli su kako nemaju podataka o broju otrovanih životinja, no naveli su da su od sredine veljače dobili nekoliko dojava o sumnjivim tvarima pronađenima u parkovima i na livadama. Policija provjerava sve dojave i provodi istragu.

Podaci o broju otrovanih životinja nisu se mogli dobiti ni na Veterinarskom fakultetu, na kojem su sredinom veljače zaprimljena tri psa za koja se sumnjalo da su otrovana.

(Hina) pp/xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙