FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena akcija i Pravo na grad podupiru donesene izmjene GUP-a

Autor: mbuj
ZAGREB, 22. ožujka 2013. (Hina) - Zelena akcija i Pravo na grad poduprli su danas što su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na jučerašnjoj sjednici, posljednjoj u ovom sazivu, donijeli izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) kojima se, kako navode, među ostalim, ukidaju odredbe koje su omogućile devastaciju Cvjetnog trga i otimanje pješačke zone u Varšavskoj ulici.

"Ove odredbe su uvrštene tijekom 2007. radi pogodovanja HOTO grupi u realizaciji trgovačkog centra i garaže 'Cvjetni'. Tada je ukinuta zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u gradskom središtu, dopušteno je kopanje ulaznih rampi u podzemne garaže na javnim površinama te je povećana količina dopuštene izgrađenosti donjogradskih blokova", navode u priopćenju.

Podsjećaju kako je u jeku prosvjeda protiv kopanja rampe u Varšavskoj ulici u ožujku 2010. Gradska skupština pod pritiskom javnosti donijela zaključak po kojemu se u sljedećoj izmjeni GUP-a te izmijenjene odredbe trebaju vratiti na staro.

Zelena akcija i Pravo na grad navode kako se, "osim poništavanja odredaba vezanih uz pogodovanje u slučaju devastacije na Cvjetnom trgu i Varšavskoj ulici", prihvaćanjem zaključaka Gradske skupštine sadržanih u tim izmjenama ukida još nekoliko štetnih odredaba nastalih izmjenama GUP-a u proteklome razdoblju.

Primjerice, ukida se mogućnost izgradnje na zelenim površinama u podsljemenskoj zoni, što je bilo uvršteno u GUP izmjenama 2009. godine. Osim toga, ukida se mogućnost izgradnje u rekreacijskoj zoni na Krešićevim livadama na Tuškancu te se livada pokraj Kraša prenamjenjuje iz mješovite u zelenu, kao što je i bilo prije sumnjive prenamjene koju još istražuje Državno odvjetništvo u sklopu afere 'Krašograd'.

"Sinoćnjom odlukom Gradska skupština provela je taj zaključak u djelo i, pokazavši da je sustav ipak u stanju odgovoriti na glas javnosti, onemogućila buduće projekte poput 'Cvjetnog' i otimanja pješačke zone. Pozdravljamo ovu odluku koja je rezultat višegodišnjeg djelovanja brojnih pojedinaca i organizacija okupljenih u kampanji Pravo na grad. Nadamo se da se slučaj poput Varšavske više nikad neće ponoviti", navode u priopćenju Zelena akcija i Pravo na grad.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙