FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Otočnog sabora: preskup prijevoz, pitanje vodoopskrbe.....

Autor: barn
ZADAR, 20. ožujka 2013. (Hina) - Preskup prijevoz do otoka, nekonkurentnost otočnih gospodarstvenika i pitanje vodoopskrbe bile su neke teme godišnje skupštine Otočnog sabora, održane danas u Zadru.

"PDV na otocima trebao bi biti deset posto, kao i u turističkom sektoru, jer su otoci hrvatski turistički brand", rekao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić. Istaknuo je kako otočani trebaju aktivno sudjelovati u izmjenama Zakona o otocima jer se on izravno odnosi na njihovu sudbinu te da je Otočni sabor zato pokrenuo i javnu raspravu o njegovim izmjenama, a sve prikupljene primjedbe i prijedloge poslat će mjerodavnim institucijama.

Na današnjoj skupštini donesena je odluka o proglašenju hrvatskog predsjednika Ive Josipovića počasnim članom Otočnog sabora, udruge za razvitak hrvatskih otoka.

Govoreći o preskupom prijevozu, Toni Linčir s otoka Visa rekao je da "ulaznica otočana za ulazak u Hrvatsku stoji kao ulaznica na utakmicu Lige prvaka".

"Ispada da se kažnjavaju ljudi koji žive na najudaljenijim otocima. Mi smo kažnjeni po nautičkoj milji samo zato što živimo na otocima", dodao je Linčir.

Član Odbora za otoke Hrvatske obrtničke komore Vladimir Šarunić rekao je kako otočnim gospodarstvenicima treba omogućiti da budu konkurentni, i to tako da cijene "pomorskog prijevoza i putničkog tereta i vozila ne budu više od goriva za vozila i cestarinu" kao da je riječ o cestovnim dionicama. Dodao je da bi se time donekle izjednačili uvjeti poslovanja otočnih gospodarstvenika i onih na kopnu.

"Takva odredba već je postojala u Zakonu o otocima, no ukinuta je, što je ugrozilo opstanak poduzetnika na otocima", objasnio je. Gospodarstvenicima na otocima trebala bi se uvesti i povlaštena cijena vode, a gospodarstvenici koji se opskrbljuju vodonoscem trebali bi vodu plaćati po cijeni koja je jednaka prosječnoj cijeni isporuke vode na kopnu, dodao je Šarunić.

(Hina) xbarn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙