FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 15. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Saborski klubovi u nastavku sjednice Hrvatskog sabora podržali su danas izvješće o provedbi plana razminiranja u 2011., ali i upozorili na loše radne uvjere pirotehničara i strukturu Hrvatskog centra za razminiravanje (HCR), u kojem je, kako su ocijenili, previše rukovodećeg, a premalo izvršnog kadra. "Potrebna je temeljita reorganizacija HCR-a, jer je sadašnja ekonomski neopravdana", rekla je Mirela Holy (SDP), upozorivši da je u HCR-u omjer broja rukovodećih i izvršnih djelatnika jedan naprema dva. "Novca ima, jer ste za ove nepotrebne izbore za Europski parlament izdvojili 75 milijuna kuna i bacili ih u vjetar. Da ste to dali za ovo razuminiranje, na osnovu moje brze računice, to je 10,5 milijuna metara četvornih", odgovorio joj je HDZ-ovac Dujomir Marasović. Laburist Mladen Novak istaknuo je, pak, kako poslodavci pirotehničare prisiljavaju na neplaćeni prekovremeni rad te da rade sa zastarjelom opremom i izbjegavaju plaćanje poreza. Smatra da bi država trebala zaustaviti pad cijena razminiravanja, te upozorava kako je od početka procesa razminiravanja u Hrvatskoj poginulo 60 pirotehničara, što je 10 posto ukupno registriranih hrvatskih pirotehničara. Zastupnik HDSSB-ac Zoran Vinković upozorio je, pak, da su u Hrvatskoj još uvijek više od 683 četvorna kilometra minski sumnjivih površina. "Ako nastavimo na ovakav način, to razminiranje će trajati još 20 godina. Novca nema, a najugroženiji su oni krajevi koji su dali najviše za Hrvatsku, koji su bili na neposrednom udaru srpsko-četničke armade", rekao je Vinković. Današnje saborsko zasjedanje zastupnici su počeli minutom šutnje u spomen na poginule pripadnike Narodne zaštite, čiji je danas spomendan. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko podsjetio je da su postrojbe Narodne zaštite osnovane prije 22 godine, u jeku ratnih stradanja, sa ciljem obrane građana i legitimne vlasti Republike Hrvatske od agresije.

ZAGREB - Nezavisni saborski zastupnik Ivan Grubišić izjavio je danas kako Savez za za građansku i etičku Hrvatsku odustaje od izlaska na izbore za zastupnike u Europskom parlamentu, u znak prosvjeda zbog nejednakosti pred zakonom, kakvom smatra odredbu po kojoj sve liste, bez obzira zastupa li ih politička stranka ili nezavisna lista, mora skupiti 5000 potpisa. "Na Europske izbore za europski parlament ne idem osobno niti ću biti nositelj liste", izjavio je Grubišić, predsjednik Saveza, novinarima u Saboru. Naglasio je da odustankom od izlaska na izbore njegov Savez prosvjeduje protiv nejednakosti pred zakonom, budući da političke stranke, "za koje je pitanje koliko imaju članstva", moraju skupiti 5000 potpisa da bi svoju listu mogli kandidirati na izborima, a isto toliko mora skupiti i Savez s 2500 članova. "To je diskriminacija, oni ne moraju ništa osim stranačke iskaznice i idu. Mi smo diskriminirani pred zakonom, to je jedan razlog zašto ne idemo. Nemoguće je jer su izbori blizu i do ponedjeljka u ponoć treba predati listu i potpise", poručio je Grubišić. Istaknuo je kako razlog odustajanja nije u tome da Savez ne može okupiti kvalitetne ljude, već samo zato što je stavljen u neravnopravan položaj u odnosu na političke stranke. "Smatram da je to uludo trošenje novca, da će mali postotak birača izaći na izbore, a predmnijevam da bi za lokalne izbore moglo izaći do 40 posto što bi diglo prosjek pred Europom. Ovako trošimo uzalud 80 milijuna kuna i smanjit ćemo broj izlazaka na birališta, ali ni u jednom ni u drugom slučaju to za Hrvatsku nije dobro", ustvrdio je.

ZAGREB - Hrvatska seljačka stranka (HSS) i Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS) na izbore za Europski parlament izlaze sa zajedničkom listom, objavili su danas na konferenciji za novinare predsjednici stranaka Branko Hrg (HSS) i Darinko Kosor (HSLS) i najavili kako očekuju izbor najmanje jednog zastupnika. Prvi na zajedničkoj listi HSS-a i HSLS-a za EU parlament je Miroslav Rožić, a na njoj se nalaze šest predstavnika HSS-a, četiri HSLS-a i dva neovisna. Predsjednik HSS-a istaknuo je kako su procijenili da zajedno s HSLS-om mogu dobiti zastupnika za Europarlement. Na listi su zastupljeni svi slojevi društva - od seoskog do građanskog, mladi i žene, kazao je te izrazio uvjerenost da će kvalitetno zastupati njihove interese. Hrg se kritički osvrnuo na odluku predsjednika Republike da izbore za Europarlament raspiše prije lokalnih izbora čime je, kako tvrdi, stvoren nepotreban trošak i onemogućena kvalitetna kampanja, no izrazio je uvjerenost da će lista HSS-HSLS ipak ostvariti dobar rezultat. Podsjetio je da je HSS sudjelovao u prethodnoj Vladi, koja je zaključila pristupne pregovore s Europskom unijom. I predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izrazio je žaljenje zbog Predsjednikove odluke da se izbori za Europarlament održe odvojeno od lokalnih, no da ju ipak poštuju. "HSS i HSLS zajedno imaju više od 75.000 članova i vjerujem da ćemo u Europarlamentu imati najmanje jednog, a možda i dva predstavnika", kazao je Kosor. Procijenio je da će zbog male izlaznosti presudnu odluku na izborima imati stranačko članstvo.

VINKOVCI - Osam putnika autobusa koji prometuje na liniji Nijemci-Podgrađe na vinkovačkom području, ozlijeđeno je u jutrošnjoj prometnoj nesreći, na državnoj cesti D-57, kada je autobus sletio s kolnika u odvodni kanal, izvjestila je vukovarsko-srijemska policija. Ozlijeđeni putnici prevezeni su u Opću bolnicu u Vinkovcima. Policija navodi kako je do slijetanja autobusa s kolnika jutros došlo i na državnoj cesti D-1 između Tripnje i Klise, na vukovarskom području. Policija ne raspolaže podatcima o ozlijeđenim osobama u tom autobusu. Na oba mjesta u tijeku je očevid o uzrocima i okolnostima prometnih nesreća. Inače, od sinoć na području Vukovarsko-srijemske županije pada gusti snijeg praćen vijavicom. Iako su ceste prohodne, na mnogim mjestima uslijed vijavice došlo je do stvaranja zapuha te ledenog pokrivača na kolnicima.

ZAGREB - U dvorištu iza Matoševe spomen-kuće postavljena je zimus izrađena replika drvenoga ambara kako bi se očuvao i otrgnuo od zaborava dio arhitektonske i graditeljske baštine Tovarnika, koja je zbog polustoljetnoga nemara i rata te poslijeratne obnove gotovo posve nestala, izvijestilo je Društvo Antuna Gustava Matoša. Društvo napominje da je izrada ambara provedena u okviru projekta rekonstrukcije i izgradnje Kuće A. G. Matoša – kulturnog centra u Tovarniku, čija je važna sastavnica i Srijemska kuća, tradicionalno imanje koje će, kao produžetak stalnoga spomen-postava posvećenog životu i radu A. G. Matoša omogućiti posjetiteljima da dožive Tovarnik kakav je bio u vrijeme njegova rođenja. Jedan od sadržaja buduće Srijemske kuće bit će, kako se navodi, i netom postavljeni drveni ambar izgrađen tradicionalnim načinom gradnje od hrasta lužnjaka, kao vjerna replika gotovo posve urušenog ambara nastalog početkom 19. stoljeća. Srijemska kuća pružit će posjetiteljima Tovarnika zanimljiv doživljaj života na selu kao izvanredni spoj baštinskih i prirodnih bogatstava te istodobno čuvati, obnavljati i prenositi vrijednu kulturnu baštinu starih zanata, tradicijskih kuća, narodne nošnje, lokalnih jela, običaja, pjesama, ističe Društvo AGM. Ambar je izradila tvrtka Grab iz Strošinaca, a financiran je sredstvima Hrvatske turističke zajednice i Vukovarsko-srijemske županije.

SPLIT - Nepoznati razbojnik provalio je u splitsku zlatarnu, u središtu grada, odakle je ukrao veću količinu zlatnog nakita, u vrijednosti oko 300.000 kuna, doznaje se danas u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. U zlatarnu na Trgu braće Radić, u središtu Splita, vlasništvo 35-godišnjeg muškarca, provaljeno je u noći sa srijede na četvrtak. Polcija traga za pljačkašem.

VODICE - Vodička policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjim mladićem iz Vodica, osumnjičenim za ukupno deset kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, od kojih tri u pokušaju, izvijestila je danas Policijska uprava šibensko-kninska. Vodičanin je kaznena djela počinio na štetu sedmero djece s vodičkog područja. Policija navodi kako je 26-godišnji Vodičanin od sredine prošle godine do kraja veljače 2013. putem društvene mreže s djecom stvorio odnos povjerenja, nakon čega im je nudio nagrade radi seksualnog iskorištavanja, iako je znao da je riječ o djeci. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, Vodičanin je uz kaznenu prijavu doveden u pritvorsku policijsku jedinicu PU šibensko-kninske.

ZAGREB - Međunarodnom policijskom akcijom razbijena je skupina krijumčara droge, navodno su uhićena najmanje četvorica osumnjičenika i zaplijenjeno nešto manje od 20 kilograma marihuane, a o pojedinostima akcije više bi se trebalo doznati na izvanrednoj konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji u 14 sati. Iz policije su izvijestili da su dovršili kriminalističkog istraživanja nad više osoba koje je rezultiralo zaplijenom veće količine droge. Akcija je provedena u suradnji USKOK-a, PNUSKOK-a, zagrebačke policije te Državne agencije za istragu i zaštitu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, čiji će predstavnici u sjedištu zagrebačke policije u Ulici Matice hrvatske 4 izvijestiti o rezultatima akcije. Po pisanju hrvatskog tiska, u posljednja dva dana na zagrebačkom području uhićena su četvorica krijumčara droge, a riječ je o većoj međunarodnoj akciji slamanja kraka Balkanske rute kojom se iz Makedonije krijumčari marihuana prema zapadnoj Europi. Dvojicu državljana BiH, Suljo Š. i Adis S., navodno su u zagrebačkom naselju Vrbani u srijedu uhitili specijalci jer su se zabarikadirali u unajmljenom stanu.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙