FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saudijski šijiti boje se napetosti zbog uhićenja špijuna

Autor: vmrs
RIJAD, 20. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Saudijska Arabija ugrozit će ionako napete odnose sa svojom šijitskom manjinom ako optuži 16 šijita uhićenih zbog špijunaže u slučaju koji je povezan sa šijitskom vlašću u Iranu, izjavili su u srijedu lokalni šijitski čelnici.

Vlasti u Saudijskoj Arabiji već su okrivile neimenovanu stranu silu za nerede koji su među šijitima zavladali u okrugu Katifu u naftom bogatoj Istočnoj pokrajini. Neimenovanom stranom silom obično se naziva Iran, a lokalni aktivisti opovrgavaju svaku vezu s tom zemljom. U zadnje je dvije godine u sukobima s policijom u Katifu ubijeno šesnaest ljudi.

Šijitski aktivisti kažu da je u zadnja četiri dana diljem Saudijske Arabije uhićeno više šijita iz njihove lokalne zajednice te da obitelji ne uspijevaju stupiti s njima u kontakt.

U utorak navečer ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je obavještajna služba zbog špijunaže pritvorila jednog Iranca i 16 Saudijaca. Saudijska Arabija i Iran već dugo su u napetim odnosima, jer i jedna i druga država žele ojačati svoj utjecaj u regiji.

Među pritvorenima su dvojica vjerskih čelnika te jedan bankar i jedan sveučilišni profesor. Uhićeni su u Rijadu, Džedi, Meki i u Istočnoj pokrajini.

(Hina) xvm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙