FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ciparske banke mogle bi izgubiti najmanje 10 posto depozita ako se uvede porez - guverner

Autor: vmom
NIKOZIJA, 19. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Ciparske banke mogle bi izgubiti više od 10 posto svoje baze depozita u samo nekoliko dana ako se nametne porez na bankovne pologe, upozorio je u utorak guverner ciparske središnje banke.

"Ako takav prijedlog zakona bude usvojen, svjedočit ćemo odljevu depozita za najmanje 10 posto samo u prvih nekoliko dana", upozorio je guverner Panikos Demetriades u današnjem istupu pred parlamentarnim odborom za financije.

Dodao je da ciparska središnja banka i Europska središnja banka (ECB) preferiraju prijedlog prema kojem bi depoziti manji od 100.000 eura bili izuzeti od plaćanja poreza, što je u skladu sa stavom koji su kasno u ponedjeljak zauzeli i ministri financija eurozone.

Vladin nacrt zakona o oporezivanju bankovnih pologa predviđa oslobađanje od poreza štediša s polozima manjim od 20.000 eura.

Budu li mali štediše pošteđeni plaćanja predloženog poreza, Cipar neće moći namaknuti potrebnih 5,8 milijardi eura, koliko planiraju prikupiti njegovim uvođenjem, upozorio je guverner.

"Namaknut ćemo manje od 5,8 milijardi eura", kazao je Demetriades.

Nacrt zakona o porezu na depozite ne predviđa međutim hoće li se tako izgubljeni prihodi nadoknaditi većim oporezivanjem štediša čiji polozi premašuju 100.000 eura.

Prema izmijenjenom zakonskom prijedlogu u koji je Reuters imao uvid, štednja manja od 20.000 eura bila bi izuzeta od plaćanja poreza, dok bi se polozi od 20.000 do 100.000 eura oporezivali stopom od 6,75 posto, a iznad 100 tisuća stopom od 9,9 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙