FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD odobrila 35 milijuna eura za gradnju hidroelektrana u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 19. ožujka 2013.(Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) financirat će gradnju dvije nove hidroelektrane u Bosni i Hercegovini koje bi godišnje trebala proizvoditi više od 95 gigavat-sati električne energije, potvrdio je direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica.

U izjavi koju u utorak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Grabovica je kazao kako je EBRD odobrila povoljan kredit od 35 milijuna eura. On će se koristiti za gradnju hidroelektrane "Vranduk" na rijeci Bosni nizvodno od Zenice, za što će se izdvojiti 26 milijuna eura. Ta bio elektrana trebala imati instaliranu snagu od 20 megavata.

Ostatak kredita bit će iskorišten za gradnju hidroelektrane "Kostela" na rijeci Uni, koja će biti nešto manjeg kapaciteta.

Odluku o kreditnom zaduženju još trebaju potvrditi vlada i parlament Federacije BiH, no Grabovica drži kako tu neće biti problema i da će kredit EBRD-a vrlo brzo postati operativan.

Podsjetio je na činjenicu kako je riječ o vrlo povoljnom kreditu s kamatnom stopom od tri posto.

"Elektroprivreda BiH" trenutačno upravlja proizvodnim kapacitetima čija je ukupna snaga tisuću i 628 megavata, a u predstojećem razdoblju planira povećati ulaganja u obnovljive izvore energije.

Kako je navedeno na internetskim stranicama ove tvrtke, čiji je 90-postotni vlasnik Federacija BiH, kroz kapitalne investicije planirana je gradnja još tri veće hidroelektarne na rijekama Bosni, Drini i Bioštici u središnjoj Bosni, niza manjih hidroelektrana na rijeci Neretvici te vjetroparka u okolici planine Velež u Hercegovini.

Ukupna je vrijednost tih investicija procijenjena na 326 milijuna eura, a uz to je planirano i investiranje u gradnju novih blokova termoelektrana u Kaknju i Tuzli, ukupne instalirane snage 750 megavata, koje bi godišnje mogle proizvesti do tri i pol tisuće gigavat-sati električne energije.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙