FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanske stranke dogovorile regulaciju skandala gladnog tiska

Autor: dmus
LONDON, 18. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Tri glavne britanske političke stranke u ponedjeljak su se dogovorile o stvaranju novog sustava za regulaciju nacionalnih tiskanih medija koji jure za skandalima, nakon što je javna istraga razotkrila postojanje rasprostranjene kulture prisluškivanja telefona i drugog neetičkog ponašanja.

Dogovorom, koji bi tijekom dana trebao potvrditi i parlament, uspostavit će se novo medijsko regulatorno tijelo, uvesti kazne do jednog milijuna funti i obvezati novine na objavu isprike na istaknutom mjestu, kad se za to ukaže potreba.

Sustav je zamišljen kao dobrovoljan, ali su predviđeni pozamašni financijski poticaji koji bi novine trebali ponukati da ga prihvate.

"Danas smo postigli međustranački dogovor, a to je dobro", rekao je glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona.

"Njime (dogovorom) će se uspostaviti snažan sustav neovisnog reguliranja tiska", dodao je.

Vlast se našla pod pritiskom da uspostavi novi regulatorni sustav za britanski tisak nakon što je neovisna sudska istraga pokazala goleme manjkavosti u ponašanju dijela novina, a osobito zgražanje izazvao je način na koji su neki tabloidi prenijeli vijesti o otmici i smrti dvoje djece.

No postizanje dogovora dosad su priječile kritike o ugrožavanju slobode tiska, koje su pratile izjave nekih moćnih novinskih magnata da će bojkotirati novi regulatorni režim, dok su zagovornici strože regulative optuživali Camerona da popušta novinama.

Tri stranke razlikovale su se glede toga da li bi novo regulatorno tijelo trebalo biti ugrađeno u zakon, a nisu se slagale ni oko načina izbora njegovih članova. Kompromis je postignut dogovorom da se prijedlog ipak ozakoni kako bi se spriječilo da se novi sustav u budućnosti prelagano promijeni.

Cameron je izrazio zadovoljstvo ishodom.

"To nije zakon o tisku. Takav smo zakon željeli izbjeći i izbjegli smo ga", kazao je premijer za BBC.

"Nigdje se neće govoriti što je to tijelo, čime se bavi, što ne smije raditi i što tisak smije, a što ne smije. To se s pravom ne šalje parlamentu, riječ je o osiguraču koji kaže da se političari u budućnosti neće moći igrati s tim dogovorom", kazao je.

I predsjednik oporbenih laburista Ed Miliband smatra da je pronađeno uravnoteženo rješenje.

"Iskreno smatram da se ovim podržava sloboda tiska, ali i ispunjavaju uvjeti koje su postavile žrtve (prisluškivanja telefona)", dodavši da taj dogovor ne ugrožava istraživačko novinarstvo.

No bilo je i suprotnih mišljenja.

Indeks cenzure, skupina koja se zalaže za slobodu govora, objavila je kako je to "tužan dan za slobodu tiska u Ujedinjenom Kraljevstvu".

"Uključivanje političara narušava temeljno načelo da tisak od političara traži odgovornost", rekla je čelnica te skupine Kirsty Hughes. "Političari su se sad uključili kao suci u ringu, a posljedica je mrlja na našoj demokraciji".

"Odhakirani", skupina koja predstavlja žrtve ponašanja novina, pozdravila je dogovor, ustvrdivši da će se njime javnost dostatno zaštititi od novinskog zlostavljanja.

Cameronov glasnogovornik rekao je da će čelnici triju stranaka tijekom dana u telefonskom razgovoru potvrditi sve što je dogovoreno i da će se premijer na tu temu obratiti zastupnicima u parlamentu.

(Hina) xdam ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙