FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i Rusija žele veću kontrolu interneta, tvrdi SAD

Autor: vrad
ŽENEVA, 7. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Kina i Rusija sve više kupuju moćnu tehnologiju za nadzor kako bi presretale komunikacije i pokušale uspostaviti kontrolu nad internetom, rekao je u četvrtak visoki američki dužnosnik.

Alec Ross, viši savjetnik za inovacije američkog državnog tajnika, rekao je da će novi 'igrači' poput Tajlanda i Ukrajine odrediti budući izgled interneta tako što će odlučiti hoće li se otvoriti globalno ili se okrenuti zatvorenijim nacionalnim "intranetima".

Njegovi komentari dodatno potvrđuju da ne postoji dogovor o načinu regulacije interneta pošto je lani propao pokušaj da se utvrdi globalna politika upravljanja internetom.

"Mnoge srednjoistočne zemlje, Rusija, Kina a vjerojatno i druge, zauzimaju sve agresivniji pristup u želji da kontroliraju internet", rekao je Ross na tiskovnoj konferenciji.

"U svijetu u kojemu su zemlje poput Rusije, Kine i drugih u potpuno drukčijem položaju nego SAD i imaju potpuno drukčiju predodžbu o tome kako upravljati internetom, mislim da je veoma teško pronaći rješenje za neka od tih pitanja".

Rekao je da su Kina, Rusija i druge zemlje pokupovale tehnologiju za nadzor, ali nisu utvrdile ograničenja koja se traže u SAD-u, gdje samo sudac može narediti njihovu uporabu u određenom razdoblju.

"Tako te zemlje ulažu milijarde i milijarde dolara u sljedeću generaciju tehnologije za nadzor", rekao je Ross.

SAD i Kina se mjesecima sukobljuju zbog uporabe interneta, međusobno se optužujući za upad u osjetljive mrežne stranice vlade.

Obamina administracija je odlučna u obrani internetske slobode, "najvećeg prioriteta u američkoj vanjskoj politici", zbog kojega je lani odbila globalne pregovore, kazao je Ross.

Skupina zemalja koju predvodi Rusija htjela je odluke koje će utrti put većoj regulaciji informatičkog prostora u vezi s pitanjima kao što su spamovi, sigurnost i dodjela adresa mrežnim stranicama.

No Ross je rekao da će tridesetak novih zemalja, umjesto postojećih internetskih velesila, imati presudnu ulogu u donošenju odluke hoće li internet biti otvorena globalna mreža ili će biti "skrpana od nacionalnih intraneta".

"O tome neće odlučivati velike zemlje poput SAD-a, Kine i Rusije, nego sve više zemlje poput Tajlanda, Ukrajine i mnoge druge koje su se nedavno informatizirale i donose pravila upravljanja unutar svojih vlastitih telekomunikacijskih sustava", dodao je.

Ross koji je rekao da odlazi iz vlade kako bi se posvetio pisanju knjige i osnivanju tvrtke, govorio je u Ženevi gdje je SAD dodijelio nagradu "Internet Freedom Fellows" šesterim pojedincima zaslužnim za svladavanje izazova u svojim zemljama, među kojima u Rusiji i u Iranu.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙