FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Predstavljanja ministarskih kandidata i u utorak

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. ožujka 2013.(Hina) - Pred matičnim odborima slovenskog parlamenta u utorak će se nastaviti predstavljanje kandidata za ministre u novoj vladi mandatarke Alenke Bratušek, a parlament će o vladi glasovati u srijedu.

Najviše zanimanja vlada za sutrašnje saslušanje kandidata za ministra financija Uroša Čufera, s obzirom na zahtjevne zadaće koje ga očekuju zbog stanja u slovenskim bankama i proračunskog manjka. Čufer je niz godina zaposlen kao šef odjela za financijski menadžment u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) zbog čega su se u stručnoj javnosti pojavile dileme zbog gubitaka i loših kredita koje je najveća slovenska banka, koja je u vlasništvu države, akumulirala zadnjih godina.

Direktor poslovne udruge slovenskih banaka France Arhar rekao je u ponedjeljak da Čufera cijeni, da je kompetentan i ima liderske sposobnosti koje jamče da bi bio dobar ministar. S druge strane, prijašnji ministar financija Janez Šušteršič izjavio je skeptično za poslovni list "Finance" da koalicijski sporazum stranaka koje ulaze u vladu Alenke Bratušek vrlo malo govori o financijama koje su u ovom trenutku najvažniji problem, te da bi Čufer svojim nastupom u parlamentu morao poslati uvjerljivu poruku financijskim investitorima da će nova vlada u roku mjesec-dva otpočeti privatizaciju najmanje deset državnih poduzeća i da će sanirati banke, kako bi država privukla strani kapital i što prije uspješno plasirala državne obveznice kako bi se osigurala "likvidnost državne blagajne barem do jeseni".

Šušteršič je krajem prošlog tjedna dao ostavku na mjesto potpredsjednika stranke Građanska lista (GL) koje je odlučila ući u vladu. Šušteršič je bio protiv toga i zalagao se da se u Sloveniji održe što skoriji prijevremeni izbori.

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙