FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stranci mandatarke Bratušek pet ministarskih mjesta

Autor: lfia
LJUBLJANA, 14. ožujka 2013.(Hina) - Mandatarka za sastav nove slovenske vlade Alenka Bratušek potvrdila je u četvrtak navečer u razgovoru za Slovenku televiziju, da je u parlamentu podnijela listu ministara u svojoj budućoj vladi među kojima i pet kandidata za ministrice i ministre iz njene stranke Pozitivna Slovenija (PS), te da će parlament o vladi kako se predviđa glasovati iduće srijede.

Kandidat mandatarkine stranke PS za ministra financija je Uroš Čufer, trenutano šef odjela za financijski menadžment u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), Stanko Stepišnik je kandidat za ministra gospodarskog razvitka i tehnologije, Uroš Grilc predložen je za ministra za kulturu, Tina Komel za ministricu za dijasporu, a Roman Jakič za ministra obrane.

Ostale tri stranke koje će djelovati u vladi Alenke Bratušek, čiji se izbor očekuje idućeg tjedna, svoja imena kandidata za ministre već su ranije objavila.

Tako će predsjednik Građanske liste (GL) Gregor Virant u vladi zauzeti mjesto ministra unutarnjih poslova, a stranci su pripala još dva ministarska resora. Ministar vanjskih poslova bit će predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, dok će ministar poljoprivrede biti Dejan Židan iz stranke Socijalnih demokrata (SD) koji je taj položaj zauzimao i u vladi Boruta Pahora koja je vladala do 2011. godine.

Bratušek je rekla da joj je stručnost bila prvi kriterij u odabiru kandidata iako su oni uglavnom i članovi stranke, te da je na mjestu ministra financija željela nekoga tko dobro poznaje bankarski sustav s obzirom na to da će sanacija banaka biti "apsolutni prioritet" nove vlade. Naglasila je da joj je kandidat za to mjesto Čufer zajamčio kako nije povezan s odobravanjem loših kredita u NLB-u.

Bratušek je rekla kako se i u Europskoj uniji pokazalo da se konsolidaciju javnih financija ne može provesti u samo dvije godine, te da će se njena buduća vlada možda odlučiti za povećanje nekih poreznih stopa, a u krajnjem slučaju i PDV-a, ali tek nakon analize zatečenog stanja proračuna i deficita u prva dva mjeseca ove godine, odnosno nakon što preuzme vladu.

(Hina) xfl yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙