FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mediji: pregovori o novoj slovenskoj vladi dobro napreduju

Autor: lfia
LJUBLJANA, 6. ožujka 2013.(Hina) - Četiri stranke koje pregovaraju o formiranju nove slovenske vlade koju će voditi Alenka Bratušek dobro napreduju u sadržajnom usklađivanju budućeg koalicijskog ugovora koji bi mogao biti potpisan početkom idućeg tjedna, objavili su u srijedu slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore iz stranke Pozitivna Slovenija (PS), koju vodi Bratušek.

Razgovori o preciziranju točaka budućeg koalicijskog ugovora te konačnoj listi kandidata za ministre u vladi nastavit će se sljedećih dana, a Socijalni demokrati (SD), Građanska lista (GL) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) trebali bi idućeg utorka na najvišim stranačkim organima donijeti definitivnu odluku o ulasku u vladu, objavili su mediji.

Napredak u pregovorima potvrdio je u srijedu i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič koji bi, prema navodima medija, u budućoj vladi trebao biti ministar školstva.

Lukšič je o potrebi formiranja nove vlade i potrebnom "preokretu" u slovenskoj politici, nakon što je vladi Janeza Janše izglasovano nepovjerenje, govorio na konferenciji za novinare sazvanoj povodom 8. ožujka, Dana žena. On je tim povodom podsjetio da socijaldemokrati zagovaraju što aktivniju ulogu žena u politici te da je u Sloveniji žena po prvi put izabrana za mandatarku za sastav vlade.

Komentirajući vjerojatan ulazak stranke u novu vladu, iako se ranije zalagao za prijevremene izbore, Lukšič je rekao da Socijalni demokrati (SD) djeluju politički konzekventno jer se stranka opredijelila za "čišćenje" slovenske politike od političara kao što su Janez Janša i Zoran Janković, koje opterećuju korupcijske afere. U sadašnjem je trenutku formiranje i početak rada nove vlade jedini način da ode Janšina vlada, s obzirom da on nije želio dati na glasovanje u parlament pitanje povjerenja svojoj manjinskoj vladi.

Lukšič je rekao da nova vlada mora biti stručno jaka i politički mudra te imati međunarodni kredibilitet.

Prvi korak za novu koaliciju bit će dobivanje parlamentarne većine za novu vladu kako bi otišla Janšina vlada, a drugi korak hitna ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, o čemu već duže vremena u slovenskoj politici postoji potreban širi konsenzus, rekao je Lukšič.

Lukšič je naglasio da politička načela nove vlade moraju biti "pravednost, poštenje i solidarnost" jer bez toga nema društvenog napretka, te poticanje gospodarskog rasta, odnosno izlazak iz recesije, dodavši da se nada da će za takav "preokret" dobiti dovoljnu potporu u parlamentu.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙