FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu se sprema potpisati ugovor o koalicijskoj vladi

Autor: vrad
JERUZALEM, 15. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Nakon što je otklonio i zadnje nesuglasice s koalicijskim partnerima, predsjednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu u petak se priprema potpisati ugovor o koalicijskoj vladi nakon teških koalicijskih pregovora, nekoliko dana uoči posjeta američkog predsjednika Baracka Obame.

Kako pišu mediji, pregovori s Yairom Lapidom, predsjednikom stranke Yesh Atid (desni centar) i Naftalijem Bennettom, vođom Židovskog doma, nacionalističke vjerske stranke bliske doseljenicima, zapeli su zbog mjesta potpredsjednika vlade.

Netanyahu im nije htio dodijeliti dodatni naslov, premda potpuno simboličan, koji bi ojačao njihov ugled, rekli su čelnici Likuda, Netanyahuove desničarske stranke, a prenio je dnevni list Yediot Aharonot.

Kako navodi javni radio, koalicijski ugovor bi se trebao potpisati prije tjednog subotnjeg odmora, u petak predvečer. Partneri do subote navečer trebaju predstaviti svoj dogovor predsjedniku Shimonu Peresu.

No zbog napetosti stvorene tijekom 40 dana napornih pregovora, tijekom potpisivanja nije planiran nikakav susret, nego će se ugovor potpisati putem telefaksa, piše Yediot Aharonot.

Mediji navode da će ključna ministarstva financija i obrazovanja, po odredbama tog ugovora, pripasti Yesh Atidu, stranci laičkog i liberalnog usmjerenja koja ubire plodove svog neočekivana uspjeha na parlamentarnim izborima 22. siječnja, s 19 od 120 zastupnika.

Židovski dom dobiva portfelj trgovine i industrije te stanovanja koji nadzire gradnju židovskih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju.

Analitičari predviđaju težak treći mandat Netanyahuu koji će se morati dogovarati s "koalicijom svojih noćnih mora", kako se ističe na naslovnici Haaretza, pošto je morao odustati od saveza s ultraortodoksnim Shassom (11 zastupnika) i Ujedinjenim židovstvom Tore (7 zastupnika) i prikloniti se nepouzdanijim partnerima.

Nova vlada treba prisegnuti u parlamentu u ponedjeljak, 48 sati prije dolaska američkog predsjednika Baracka Obame, s kojim izraelski premijer ima teške odnose.

"Veza dviju zemalja i njihovih naroda tako je snažna da se političke - ne osobne - razlike na kraju uvijek prevladaju", istaknuo je američki predsjednik u razgovoru za izraelsku televiziju objavljenom u četvrtak. Obama stiže u svoj prvi posjet Izraelu otkako je u siječnju 2009. došao na vlast.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙