FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija "Mreža za ulazak u život odraslih-osnaživanje i aktivacija mladih u nepovoljnim situacijama"

Autor: smar
ZAGREB, 15. ožujka 2013. (Hina) - Završna konferencija u sklopu projekta "Mreža za ulazak u život odraslih - osnaživanje i aktivacija mladih u nepovoljnim situacijama", čiji je cilj razvijati socijalne usluge povezane sa socijalnim uključivanjem i zaštitom mladih u nepovoljnim situacijama, održana je danas u hotelu Arcotel.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati aktivnosti prema mladima koji izlaze iz domova socijalne skrbi nakon završetka školovanja te preporuke za unapređenje skrbi za mlade u nepovoljnim situacijama.

Trenutačno u Hrvatskoj u domovima za djecu s poremećajim u ponašanju i domovima za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi boravi oko 1500 djece. Više od 1100 ih je u domovima za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi, oko 200 godišnje ih izlazi iz institucije, a oko 330 ih je u domovima za djecu s poremećajim u ponašanju.

Na konferenciji su predstavljeni i primjeri dobre prakse projektnih aktivnosti u ostalim državama, u kojima se projekt provodi.

"Mreža za ulazak u život odraslih" (Adult Life Entry Network - ALEN) je europski projekt u sklopu kojeg je 16 partnerskih organizacija pružalo podršku mladima u Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji u razdoblju od 1. listopada 2011. do ožujka ove godine.

Projektom se želi poboljšati položaj mladih u nepovoljnim situacijama kako bi im se omogućilo upravljenje vlastitim životom.

"Riječ je o vrlo vrijednom projektu, ali i socijalnom ekperimentu koji je pružio primjer dobre prakse za buduće postupanje iz kojeg će se derivirati budući projekti", istaknula je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš.

Vršnjačku pomoć mladima koji izlaze domova, pružali su mladi koji su to iskustvo prošli i koji su se integrirali u zajednicu.

To se pokazalo korisnim zbog toga što su se mladi vrlo lako identificirali sa svojim vršnjacima koji imaju ista iskustva, a pomoć je pružana u obliku razgovora o različitim temama do konkretne podrške, rekla je pomoćnica ministrice Sporiš.

Obuhvat sudionika u projektu u Hrvatskoj je bio mali, a sudjelovalo je osmero mladih ljudi. Vrijednost projekta bila je 58 tisuća eura.

Šporiš je najavila da će ministarstvo projektu asistencije mladim ljudima koji izlaze iz institucija dati zakonodavni okvir novim zakonom o socijalnoj skrbi, čiji bi nacrt trebao biti gotov za mjesec dana.

Socijala radnica iz udruge "Igra" Sunčana Kusturin istaknula je kako je projekt rezultirao pozitivnim primjerima te da su mladi koji su bili uključeni u projekt rekli da su dobili podršku te da su imali s kime popričati.

"Većina njih je našla i posao te su svoje prve korake osamostaljivanja prošli puno lakše", usvrdila je.

Partneri u provedbi projekta su i udruge "Igra", "Breza" i "Djeca Prva".

Europska komisija dodijelila je financijsku potporu projektu u okviru programa PROGRESS - Programa Unije za zapošljavanje i socijalnu.

(Hina) xsmar ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙