FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 14. ožujka

Autor: jnah
ZAGREB, 14. ožujka 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 14. ožujka:

ZAGREB - Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti posebno izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, koja upozorava da su pojedine sektorske politike, posebno socijalna skrb, još uvijek usmjerene na zbrinjavanje osoba s invaliditetom, a da je socijalni model, koji uključuje ljudska prava, još u začetku. "Pitanja osoba s invaliditetom su pitanja ljudskih prava, a ne pitanja liječenja i davanja socijalne pomoći", ističe pravobraniteljica, upozoravajući da se poštivanje ljudskog dostojanstva kao argument u Hrvatskoj koristi samo "uz vanjski poticaj", odnosno u trenutku implementacije međunarodnih standarda. Od zastupnika se, među ostalim, traži da osiguraju zaštitu građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i socijalnih prava osoba s invaliditetom, kao i dovoljno proračunskog novca za ostvarivanje tih prava (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - U Hrvatskoj odvjetničkoj komori održat će se tradicionalni Dani hrvatskih odvjetnika, na kojima će se raspravljati o besplatnoj pravnoj pomoći i cjeloživotnom profesionalnom obrazovanju odvjetnika. Prvi dan, na okruglom stolu o cjeloživotnom profesionalnom obrazovanju odvjetnika sudjelovat će i predsjednik Republike Ivo Josipović. Drugi dan odvjetničke komore Austrije, Slovenije i Hrvatske održat će zajednički seminar o besplatnoj pravnoj pomoći (10 sati, Koturaška 53, II kat).

ZAGREB - Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske održat će sjednicu na kojoj će biti riječi o ovogodišnjem programu rada, sufinanciranju programa ostvarivanja kulturne autonomije nevladinih udruga i ustanova nacionalnih manjina te obilježavanju 10 godina djelovanja (10,30 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu održat će se pripremno ročište na kojemu bi se trebalo odlučiti o datumu početka novog suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u kojemu je optužen da se okoristio preprodajom zgrade u Planinskoj ulici i zakinuo državni proračun za najmanje 26,4 milijuna kuna. U slučaju "Planinska" optuženi su još i bivši HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić te Mladen Mlinarević, čija je tvrtka vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos pa je ukupna cijena koju je platilo Ministarstvo regionalnog razvoja povećana za više nego dvostruko, na 79,9 milijuna. Bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković priznao je krivnju i nagodio se s USKOK-om pa je prošlog tjedna osuđen na godinu dana, a zatvorska kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi (9,30 sati, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Hrvatski laburisti održat će konferenciju za novinare na kojoj će Branko Vukšić, kandidat laburista za zagrebačkog gradonačelnika, s kandidatima za zamjenike Sarom Bajlo Cindrić i Ivanom Maločom predstaviti program te stranke na lokalnim izborima za Grad Zagreb (11 sati, Ilica 35).

ZAGREB - Predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost Maja Vehovec održat će konferenciju za novinare, kako bi na kraju mandata izvijestila javnost o rezultatima rada tog vijeća, a posebno će se osvrnuti na Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja koji je pobudio veliku medijsku pozornost. Uz nju, na konferenciji će biti članovi Nacionalnog vijeća za znanost Željko Grabarević, Nevenko Bilić, Gordan Lauc te Zoja Crnečki iz Hrvatske gospodarske komore (11 sati, Green Gold centar, dvorana Buky, Radnička cesta 50).

LEIPZIG - U sklopu Sajma knjiga u Leipzigu, na kojemu sudjeluje niz hrvatskih izdavača i pisaca, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić će s direktorom Sajma Oliverom Zilleom otvoriti Forum Jugoistočne Europe (11 sati), te predstaviti program Kroatien Kreative 2013. Potom će biti na otvorenju izložbenog štanda nakladnika iz Hrvatske (12 sati, Kongresni centar Leipzig).

ZAGREB - Svečana dodjela Državnih nagrada za tehničku kulturu "Faust Vrančić" za prošlu godinu. Dodijelit će se deset godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima, tri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture te jedna nagrada za životno djelo, koju je dobio Božidar Pasarić, profesor engleskoga jezika, književnosti i hrvatskoga jezika (13 sati, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Neven Leskovar

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xagrb ysp/yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙