FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 14. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

BRUXELLES

Premijer Zoran Milanović upozorio je danas iz Bruxellesa direktore poduzeća koja su u stopostotnom državnom vlasništvu i koja su potpuni monopolisti da se prestanu reklamirati u medijima jer će u suprotnom biti smijenjeni. "Ne smije se događati da se javna poduzeća u stopostotnom državnom vlasništvu, koja su praktički monopolisti, oglašavaju u tiskovinama i na televiziji kao da imaju konkurenciju. Ovim putem upozoravam ljude koji vode ta poduzeća da to više ne rade, oni će znati koji su, jer će u suprotnom biti smijenjeni. Neće ih zaštiti nijedna stranka ni SDP ni HNS. U situaciji kada štedimo, kada se režu troškovi, kada se ne isplaćuju božićnice i ostali dodaci, ne mogu se firme, koje su de facto monopolisti reklamirati u medijima, na taj način se kupuje medijska naklonost, to rade pojedini ljudi i to je krivo", rekao je Milanović, koji u Bruxellesu sudjeluje na summitu čelnika Europske unije. Upitan tko su ti ljudi, premijer je odgovorio da će se oni sami prepoznati, da to mora prestati te da "ne apelira nego naređuje". "Ako se ne reklamira država, ministarstva, ako smo tu donijeli rigorozne mjere, onda se ne može reklamirati ni dioničko društvo u stopostonom državnom vlasništvu", rekao je. Na pitanje da komentira obavijest koja je putem elektronske pošte upućene iz Središnjeg ureda HNS-a i u kojoj se podsjeća da je Ministarstvo gospodarstva raspisalo poziv za prijam osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, Milanović je rekao da je nižerangirani djelatnik HNS-a uputio mail u stranačke organizacije, što nije dobro iako nije napravljena nikakva šteta te da se to neće reflektirati na njegovu vladu i na SDP.

ZAGREB

Saborski klubovi podržali su danas izvješće o radu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u 2011., ali i upozorili na loš položaj umirovljenika i potrebu žurne mirovinske reforme. HDZ-ovac Ivan Šuker podsjetio je da se godišnje od mirovinskog doprinosa uprihoduje oko 20 milijardi kuna, a da je ukupan trošak mirovina i rada HZMO-a 36,5 milijardi. "Stvarni problem je što imamo samo 12 posto umirovljenika s punim radnim stažom", rekao je Šuker, koji je izračunao da bi podizanje donje starosne granice za umirovljenje na 65 godina imalo učinak tek za 15 ili 20 godina. Zaključio je da Vlada mora žurno krenuti u reformu mirovinskog sustava, u kojoj će povećati doprinose ili ukinuti drugi stup mirovinskog osiguranja. "Moramo ili povećati doprinos ili ukinuti drugi stup, jer svake godine fondovima dajemo pet milijardi kuna, a s pet posto izdvajanja te mirovine će bit ispod svake razine", ocijenio je Šuker. Upozorio je da su fondovi u krizi do sada izgubili više od milijardu kuna te da bi se moglo dogoditi da oni koji mirovine budu primali iz drugoga stupa imaju upola manje mirovine od onih koji mirovine primaju na temelju međugeneracijske solidarnosti. Dragica Zgrebec (SDP) smatra, međutim, da bi prije razgovora o mirovinskoj reformi trebalo preispitati strukturu bruto plaća i utvrditi što je to obvezni zdravstveni doprinos i tko ga plaća.

SPLIT

Poslodavac Brodosplita izvijestio je danas poslijepodne tajništva sva tri sindikata koja djeluju u tom brodogradilištu da ih šalje "na čekanje" te na taj način pokušava onemogućiti djelovanje sindikata u splitskome škveru, doznaje se od dopredsjednika Nezavisnog sindikata u tom brodogradilištu Pavla Matošića. "Tajnice Nezavisnog sindikata, Radničkog sindikata i Sindikata metalaca Hrvatske - industrijskog sindikata u Brodosplitu danas su oko 14,30 sati dobile obavijest od poslodavca tvrtke da idu 'na čekanje' i time se krši kolektivni ugovor kojim se jamči djelatnost sindikata u splitskome škveru", rekao je Matošić. Po njegovu mišljenju, riječ je o "niskim udarcima poslodavca splitskoga brodogradilišta jer na sve moguće načine opstruira rad sindikata". "Poslodavac nam onemogućava sindikalnu aktivnost", istaknuo je Matošić. Također je rekao da je od osiguranja na ulasku u Brodosplit dobio obavijest kako im je od danas "fizički onemogućen" ulazak u Brodosplit. "Iz medija smo doznali da je predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić navodno telefonski prijetio smrću Tomislavu Debeljaku. Pitao sam Šegvića je li to točno, a on mi je rekao da nije nikomu prijetio smrću", rekao je Matošić. "Matijašević je o tomu izvijestio ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i imam saznanja kako se poduzimaju napori da se što žurnije organizira sastanak ministra Vrdoljaka s Debeljakom i predstavncima sidnikata radi prevladavanja novonastalih napetosti u Brodosplitu", rekao je Matošić za Hinu.

SPLIT

Voditelj regionalnog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Jozo Marić neugodno je iznenađen što se u današnjem priopćenju Brodosplita izvješćuje da je predsjednik njegove uprave Tomislav Debeljak izvrgnut prijetnji smrću i navodi kako je "osumnjičenom zaposleniku dano pravo da uloži svoju obranu te je radi sprječavanja utjecanja na svjedoke udaljen s radnog mjesta do završetka postupka". "To nije kazneni postupak i ne može poslodavac na takav način postupati i preuzimati ono što je u ovlasti sudova ili represivnih tijela. Takvi navodi poslodavca su neprofesionalni, neozbiljni i neuobičajeni. Na taj način poslodavac zastrašuje i sindikate i radnike u Brodosplitu", rekao je Marić. Splitska policija priopćila je kako do danas poslijepodne nije zaprimila nikakvu prijavu o prijetnji smrću Debeljaku. U priopćenju Brodosplita se navodi kako je "visoko pozicionirana osoba Brodosplita" primila telefonski poziv zaposlenika s prijetnjom smrću predsjedniku uprave Brodsplit-Brodogradilišta d.o.o. Tomislavu Debeljaku. Neki su mediji izvijestili kako je radnik koji je navodno uputio prijetnju Debeljaku sindikalac Zvonko Šegvić.

ZAGREB

Znanstveno vijeće Hrvatskog instituta za povijest (HIP) traži ukidanje Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja jer će njegovom primjenom humanističkim znanostima biti nanesena nesaglediva šteta te da se predsjednicu Nacionalnog vijeća za znanost zbog diskriminacije humanističkih znanosti pozove na odgovornost, što uključuje i povlačenje s te dužnosti. U očitovanju Znanstvenog vijeća HIP-a, koje je danas upućeno predsjedniku Hrvatskog sabora i predsjedniku saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu napominje se da će uvjeti Pravilnika dovesti do potpunog omalovažavanja hrvatskoga znanstvenog nakladništva i marginaliziranja hrvatskog jezika kao jezika znanosti. To znači, kako se navodi, da će ugledni hrvatski izdavači, poput Hrvatskog instituta za povijest i HAZU-a, postati drugorazredni izdavači. Provedba Pravilnika, kako se dodaje, dovest će do odumiranja većine uglednih časopisa, a nametnuti novi kriteriji međunarodne prepoznatljivosti dovest će do naglog smanjenja interesa za temeljna istraživanja hrvatske povijesti. Na sjednici Znanstvenog vijeća održanoj 13. ožujka zaključeno je, uz ostalo, da novi Pravilnik otvara niz problema u nedostatku jasnih smjernica i prioriteta razvoja znanosti u Hrvatskoj. Prema tom Pravilniku, kako se napominje, dosadašnji rad velikog broja znanstvenika i znanstvenih novaka postaje gotovo potpuno obezvrijeđen pa je takva radikalna promjena sustava vrednovanja etički i znanstveno neprihvatljiva.

ZAGREB

Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja nimalo ne oštećuje hrvatske znanstvenike u području humanističkih znanosti već nudi širi profesionalni izbor i stimulaciju, a nikako uvjetovanje, kako bi se domaća humanistička produkcija približila međunarodnoj, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Nacionalnoga vijeća za znanost prof. dr. Maja Vehovec. Stajališta Nacionalnoga vijeća za znanost o spomenutome pravilniku bila su glavna tema konferencije održane u centru "Green Gold" na kojoj su članovi toga vijeća izvijestili javnost o rezultatima svoga rada na kraju mandata. Kako je objasnila Vehovec, konferencija je upriličena zbog velikoga zanimanja javnosti za rad Vijeća, posebice pak zbog pozornosti koju je privukao Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja na kojemu se, podsjetila je, radilo četiri godine, a s velikim intenzitetom proteklih pet mjeseci. Istaknula je da se na Pravilniku radilo odgovorno i savjesno uz konzultacije s područnim znanstvenim vijećima koja su sva, osim društvenoga i humanističkoga, pomagala savjetima i sugestijama. Uz napomenu da se kriterije za napredovanja u znanstvenim zvanjima nastojalo uskladiti s dobrim praksama u znanstveno razvijenim zemljama, predsjednica Vijeća istaknula je da novi pravilnik zadovoljava četiri kriterija - međunarodnu vidljivost, inkluzivnost, preciznost i koliko je moguće jednostavnost. Pri tomu, dodala je Vehovec, kriterij inkluzivnosti posebno je važan za društvene i humanističke znanosti jer u tim područjima postoje velike razlike među znanstvenim poljima i generacijama znanstvenika te je zato Pravilnikom ponuđeno kompromisno rješenje kriterija koji zapravo predstavljaju nadogradnju prijašnjih uvjeta.

ZAGREB

Udruga "Nastavnici organizirano" zahtijeva javnu ispriku premijera Zorana Milanovića zbog njegove izjave kojom je, smatraju, štiteći svoju stranačku kolegicu Ingrid Antičević Marinović, nepotrebno, ishitreno, ničim izazvan, omalovažio cijelu nastavničku struku. Premijer Zoran Milanović izjavio je jučer, među ostalim, kako Ingrid Antičević Marinović "bolje govori engleski nego neki profesori koji ga govore za ocjenu dva". Kako se navodi u današnjem priopćenju te udruge, oni ne traže samo premijerovu ispriku jer je, ističe se, najlakše reći ispričavam se i nastaviti po starom, te da je "druga najlakša stvar dati ostavku, raspisati izbore, izgubiti ih i pustiti druge da čiste za tobom što, doduše, u ovome trenutku i ne bi bilo najgore od svega". Zato Udruga prije svega traži odgovornost, da premijer prizna pogrešku te da više od godinu dana od dolaska na vlast, napokon obznani kakva je obrazovna politika njegove Vlade. Dodaje se da je, nakon kritika i podsmijeha koje je svojim nastupom u Europskom parlamentu izazvala gospođa Ingrid Antičević Marinović, "svojim komentarom premijer Milanović poslao poruku i šamar ne samo profesorima engleskoga jezika, nego i svim učiteljima i nastavnicima u Republici Hrvatskoj".

ZAGREB

Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i dvojica suosumnjičenih u aferi s građevinskom tvrtkom Zagorje Tehnobeton pušteni su iz istražnog zatvora nakon što su saslušani svi svjedoci u USKOK-ovoj istrazi. Čehok, njegov bivši zamjenik Zlatko Horvat i čelnik te tvrtke Miroslav Bunić ponudili su sudu milijunske jamčevine ali je u međuvremenu USKOK saslušao sve svjedoke pa im je sutkinja istrage Jadranka Mandušić ukinula istražni zatvor u kojem su bili od 18. siječnja zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Bunić je iz zatvora u Remetincu izašao jučer a Čehok i Horvat danas poslijepodne, doznaje Hina od njihovih branitelja. U slučaju Tehnobeton osumnjičen je i bivši pročelnik varaždinskog upravnog odjela za prostorno uređenje Stanko Vitez koji je iz istražnog zatvora pušten 11. veljače. USKOK sumnja da su Čehok i Horvat osim što su Bunićevim tvrtkama pogodovali u dobivanju poslova, pomagali i u podmirivanju komunalnih obveza prema gradu koji je pritom oštećen za najmanje 6,4 milijuna kuna. Bunić im je zauzvrat navodno pogodovao u kupnji stanova koje je pritom i uredio, a Čehoku je, tvrdi USKOK, platio i radove na kući. Viteza se tereti se da je od 2005. do 2009. izdavao građevinske i lokacijske dozvole preko reda i za uzvrat kupio stanove po cijeni znatnoj nižoj od tržišne.

ZAGREB

Bivši pripadnik srpske paravojske Milan Španović danas je na zagrebačom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe za ratni zločin protiv hrvatskih civila u kolovozu 1991. u selu Maji kod Gline. Na prvostupanjsku presudu suca Marijana Garca zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo žalit će se Vrhovnom sudu, potvrdila je Hini glasnogovornica tog državnog odvjetništva Dunja Pavliček. Na izricanju oslobađajuće presude pojavio se i Španović, kojem se treći put sudilo za ratni zločin protiv hrvatskih civila i koji je isprva bio osuđen na 20 godina zatvora, a potom na šest puta manju kaznu. Ponovljeni postupak protiv njega pokrenut je jer je Vrhovni sud zbog povreda kaznenog postupka ukinuo presudu sisačkog Županijskog suda iz 2009. kojom je Španović kažnjen s tri godine i pet mjeseci zatvora. Na istom je sudu još 1993. u odsutnosti osuđen na 20 godina, zbog čega je za njim bila raspisana tjeralica temeljem koje ga je Velika Britanija izručila Hrvatskoj, nakon što je uhićen zbog krađe. Španović je na početku trećeg suđenja odbacio optužbe da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija u kolovozu 1991. pucao po kućama Hrvata u selu Maji, upadao u kuće i dvorišta te krao poljoprivredne strojeve i kućanske uređaje. Ranije mu se sudilo i za ratni zločin nad civilima u selu Svračica ali je tužiteljstvo ublažilo optužnicu.

SLAVONSKI BROD

Mirko Duspara, aktualni gradonačelnik Slavonskog Broda najavio je danas ulazak u izbornu kampanju za još jedan mandat, a za razliku od prošlih izbora kada je na vlast došao kao kandidat HSP-a, sada u izbornu kampanju ulazi s potporom Udruge Pravaš. Udruga je osnovana nakon što se HSP u Brodsko-posavskoj županiji raspao na tri pravaške opcije HSP, HSP dr. Ante Starčević i Udruga pravaš. Cilj mi nešto napraviti za grad, pošteno smo i ravnomjerno rasporedili proračunska sredstva i to se vidi u svakom kvartu. Otvoren sam za suradnji sa svima, a što se političkih stranaka tiče, njihova mi podrška ne treba sada, o njoj ću razgovarati poslije izbora i to s onima koji su se spremni odreći osobnih interesa u interesu grada, poručio je Duspara. Najavio je da će Udruga Pravaš imati i svoju listu za Gradsko vijeće. Kao dio izbornog programa istaknuo je potrebu izgradnje manjih dječjih vrtića, socijalnih stanova za mlade, te rad na projektu sveučilišta.

ZAGREB

Reagirajući na odluku Ministarstva financija kojom je odbačen prijedlog Ministarstva kulture da se porez na dodanu vrijednost (PDV) na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kino ulaznice te da iznosi pet posto, Hrvatska glazbena unija (GHU) pozvala je na prosvjed glazbenika u subotu 16. ožujka u zagrebačkom Vintage industrial baru. HGU je ranije upozorio da je riječ o potezu čiji bi ishod utjecao na sve djelatnike u glazbenoj industriji, a koji je Ministarstvo financija odbilo "paušalnim i posve neargumentiranim obrazloženjem, bez ikakve rasprave ili relevantnih brojčanih pokazatelja". "Time postaje posve jasno da se kulturna politika ove zemlje ne vodi u za to nadležnom ministarstvu", upozorio je HGU. Prema grubim analizama HGU-a temeljenim na podacima prikupljenim od članova i organizatora koncerata, broj koncerata domaćih glazbenika u Hrvatskoj u protekle se dvije godine smanjio za više od 50 posto. "S obzirom na to da su prihodi od koncertne djelatnosti kap u moru državnog proračuna, daleko ispod razine statističke pogreške, Ministarstvo financija na prihodima proračuna zasigurno nije moglo uočiti taj zabrinjavajući trend, a vjerujemo da ne bi uočilo čak niti da se u protekloj godini u Hrvatskoj nije održao niti jedan jedini koncert", tvrdi HGU.

SPLIT/MRAVINCI

Na svečanosti u povodu 22. obljetnice utemeljenja splitske Specijalne jedinice policije BATT iz Domovinskog rata danas je u njezinoj bazi u Mravincima u blizini Splita otkriveno spomen-obilježje "Velebitska stina" u čast pripadnicima te postrojbe koji su na Velebitu pružali otpor srpskom agresoru. Spomenik je izgrađen od izvornog kamena s Velebita gdje je, kako je rečeno, tijekom Domovinskog rata u iznimno teškim uvjetima svaki pripadnik te specijalne policijske potrojbe u prosjeku proveo 400 dana. Predsjednik Udruge Specijalne policije Domovinskog rata Josip Klemm prenio je nazočnima pozdrave ratnog zapovjednika specijalaca Mladena Markača. Po njegovim riječima, mnogi istaknuti hrvatski dužnosnici su se stidjeli hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača dok su bili u zatvoru u Haagu te ih je iznenadila oslobađajuća presuda. Spominjući postavljanje natpisa na ćirilici u Vukovaru, Klem je istaknuo kako su hrvatski branitelji prvi spremni staviti ćirilične natpise u Vukovaru ali, kako je rekao, "pod određenim ustavnim i zakonskim okvirima". Pritom je istaknuo kako ćirilicom trebaju biti napisana imena svih osoba koje Hrvatska potražuje, onih sinova čije majke plaču. "Kad srpska politika bude na ćirilici napisala ta imena i bude se znalo gdje su naši sinovi i prijatelji, tad će ćirilica možda biti u Vukovaru, a do tada neće", istaknuo je Klem.

ZAGREB

"Energetski gotovo nulta arhitektura" naziv je izložbe projekata i ostvarenja gotovo nultih obiteljskih kuća i zgrada u Hrvatskoj i Austriji prema odabiru arhitekta Ljubomira Miščevića, stručnjaka na području energetski učinkovite gradnje, koja je večeras otvorena u Galeriji Modulor za arhitekturu i dizajn u Zagrebu. "Na pragu ulaska u Europsku uniju, prvih 20-ak ostvarenja gotovo nultih obiteljskih kuća i zgrada do kraja 2012. u Hrvatskoj, uključujući i dvije višestambene zgrade u sustavu poticane stanogradnje (POS) u Koprivnici, ukazuju na mogućnost provedbe ciljeva koji se već godinama ostvaruju u naprednim državama", kazao je Ljubomir Miščević na otvorenju izložbe projekata i ostvarenja kod kojih arhitektura i energija "idu ruku pod ruku". Pojasnio je da naziv "gotovo nulta" arhitektura obuhvaća arhitekturu vrlo visoke energetske učinkovitosti odnosno vrlo male energetske potrošnje i emisija CO2 i drugih stakleničkih plinova, a najkvalitetnije ju predstavlja energetski model pasivne kuće što, dodaje, potvrđuju istraživanja i iskustva korisnika unatrag više od 20 godina. Pojam održivoga građenja u Hrvatskoj treba postaviti u žarište kulturne javnosti i širokih slojeva pučanstva, a ekološka načela odlučivanja presudna, ističe arhitekt i povjesničar arhitekture Toni Bešlić u svom tekstu u katalogu izložbe.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙