FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina poziva na mir i suzdržanost nakon prijetnji Sjeverne Koreje

Autor: bnov
PEKING, 8. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Peking je pozvao u petak na mir i suzdržanost nakon što se Pjongjang povukao iz svih sporazuma o nenapadanju s Južnom Korejom i zaprijetio termonuklearnim ratom.

"Kina poziva sve strane da sačuvaju mir, budu suzdržane i odustanu od bilo kakvog djelovanja koje bi pogoršalo tenzije", kazala je Hua Chunying, glasnogovornica kineske diplomacije.

Izrazivši kinesku zabrinutost zbog rasta napetosti na Korejskom poluotoku, Hua je kazala da je rezolucija 2094 Vijeća sigurnosti UN-a o uvođenju novih sankcija Sjevernoj Koreji "uravnotežena". Rezolucija je usvojena jednoglasno, dakle i uz kineski pristanak.

Kina, glavna sjevernokorejska saveznica pozvala je na nastavak pregovora šestorice (dvije Koreje, Rusija, Kina, SAD, Japan) o nuklearnom programu Pjongjanga koji je na mrtvoj točci, dodala je Hua Chunying.

Sjeverna Koreja objavila je u petak da se povlači iz svih sporazuma o nenapadanju s Južnom Korejom te da prekida vezu crvenim telefonom između dviju zemalja, nekoliko sati pošto Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo nove sankcije protiv Pjongjanga.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙