FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Franjevci oduševljeni Franjom

Autor: djan
VATIKAN, 14. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Redovnici u samostanu svetoga Franje u Assisiju presretni su time što je argentinski kardinal Jose Mario Bergoglio odlukom da se nazove Franjo postao prvi papa u povijesti s tim imenom.

"Među nama u bazilici u Assisiju u kojoj se čuva tijelo svetog Franje, izbor imena izazvao je val oduševljenja", kazao je otac Mauro Gambetti, opat samostana.

"Sveti Franjo pokazuje put poniznosti i jednostavnosti.. put koji je novi Papa naznačio u svojim prvim riječima Crkvi. Ta Crkva, koja je za svetog Franju lice blagosti, spremna je susresti svakog čovjeka i prepoznati ga kao brata. To je lice blagosti koje smo vidjeli u papi Franji", kazao je Gambetti.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi u srijedu je navečer objavio da će se novi papa zvati samo Franjo, bez dodatka prvi, i tako riješio nedoumice koje su se pojavile u pojedinim medijima.

Osim što je prvi Franjo u povijesti, novi je Papa i prvi isusovac na tom položaju i prvi Južnoamerikanac, te prvi neeuropljanin od Grugura III. iz osmog stoljeća koji je bio rođen u Siriji. Zloglasni Aleksandar VI. Borgia s kraja 15. stoljeća bio je posljednji papa prije Franje sa španjolskog govornog područja.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙