FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Većina saborskih klubova najavila je danas da će podržati izmjene Zakona o minimalnoj plaći, a protivi mu se HDZ, koji smatra da je riječ o udaru na poslodavce koji će dovesti do daljnjeg gubitka radnih mjesta. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uvodno je naglasio da bi predloženi zakon trebao osigurati rast minimalne plaće za oko 170 kuna. Objasnio je da postojeća formula iz 2008. nije uzela u obzir mogućnost pada BDP-a, zbog čega minimalac nije rastao godinama. Ustvrdio je da će se novim zakonom bolje regulirati minimalna plaća kao mehanizam koji čuva radnike od siromaštva. HDZ-ovac Đuro Popijač uvjeren je, međutim, da će predloženi zakon imati suprotan učinak od željenog. "Teško je razumjeti što ste htjeli učiniti ovim zakonom. Ukinuli ste ekonomske kriterije i uvodite administrativnu odluku kojom ćete odrediti iznos minimalne plaće. Račun ćete ispostaviti gospodarstvu, a u stvari u konačnici opet radnicima, jer kada ukidate ekonomske kriterije i uvodite diktat Vlade, direktno ugrožavate radna mjesta", obrazložio je Popijač.

SPLIT

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović večeras je za boravka u Splitu potvrdio da je predložio razrješenje ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Gorana Sirovatke jer su uočene, kako je rekao, brojne nepravilnosti u tom centru. Jovanovića su, svečanosti dodjeljivanja dopusnice splitskoj Visokoj školi za sportski menadžment Aspira, novinari pitali zašto je potpisao prijedlog za razrješenje Gorana Sirovatke, a on je odgovorio kako su pokrenuti upravni nadzori svih agencija koje su u nadležnosti njegova ministarstva. „Mogu samo reći da je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta u skladu sa svojim nadležnostima pokrenulo upravni nadzor svih agencija koje su pod nadležnošću tog ministarstva, poput Agencije za strukovno obrazovanje, raznih sveučilišta, pa tako i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje“, rekao je ministar Jovanović. Uočene su brojne nepravilnosti i u skladu s time upućen je Upravnom vijeću Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje nalog da se postupi u skladu sa zakonom. Prije toga ravnatelj je dužan očitovati se i tek nakon toga će Upravno vijeće donijeti odluku, kazao je ministar Jovanović.

ZADAR

Docent romanske lingvistike na zadarskome sveučilištu Nikola Vuletić potvrdio je danas kako je u znak prosvjeda zbog netransparenta donošenja Pravilnika o uvjetima izbora u znanstvena zvanja i zaobilaženja u tom postupku mjerodavnih institucija vratio Državnu nagradu za znanost. "S obzirom da je moja država odlučila više cijeniti znanstvenu literaturu na stranim jezicima nego na hrvatskom jeziku, i strane izdavače više od vlastitih sveučilišta, osjećam da njezinu nagradu ne zaslužujem" navodi u pismu predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki. Nikola Vuletić dobio je Dražavnu nagradu za znanost 2008. za knjigu koju je objavio kao znanstveni novak, prije stjecanja akademskog stupnja doktora znanosti. U pismu predsjedniku Hrvatskog sabora, Vuletić piše kako naslov svoje knjige namjerno ne navodi jer novim Pravilnikom o uvjetima izbora u znanstvena zvanja ta nagrađena knjiga, zajedno s nebrojenim knjigama i znanstvenim radovima hrvatskih znanstvenika iz područja humanističkih znanosti, svrstana je u kategoriju literature trećeg reda. Nikola Vuletić govori i piše engleski, francuski, nizozemski, njemački, španjolski, talijanski i još neke jezike za koje, kako navodi, članovi Nacionalnog vijeća nisu ni čuli.

PULA

Predsjedništvo IDS-a jednoglasno je prihvatilo prijedlog premijera da Darko Lorencin bude ministar turizma, a Ratomir Ivičić njegov zamjenik, izvijestio je popodne Ivan Jakovčić, a na novinarsko pitanje smatra li da ga je premijer Milanović "u cijeloj toj priči nadigrao", odgovorio je protupitanjem: "Pitate se tko je tu Messi te dodao kako je oduševljen kada je rezultat tog nadigravanja mjesto ministra u Vladi koje pripada IDS-u?" "Mislim da bi bilo dobro da se još nadigravamo i da možda još koji ministar bude iz redova IDS-a jer bi možda bilo bolje ovoj zemlji", rekao je Jakovčić dodajući kako "prihvaća daljnje nadigravanje s istim rezultatom". Jakovčić je na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Predsjedništva IDS-a, rekao kako su predsjednik Savjeta IDS-a Darko Lorencin i dosadašnji direktor tvrtke "Brijuni-rivijera" Ratomir Ivičić dobili povjerenje članova tog predsjedništva i cjelokupnog sektora hrvatskoga turističkog gospodarstva.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko i predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) Goran Dodig dogovorili su danas u središnjici HDZ-a početak procesa suradnje dviju stranaka, pri čemu je najavljena je mogućnost koaliranja na predstojećim lokalnim te parlamentarnim izborima, priopćeno je iz HDZ-a. Čelnici HDZ-a i HDS-a izrazili su, navodi se, veliku zabrinutosti zbog prisutnog materijalnog, gospodarskog i svjetonazorskog razaranja hrvatskog društva. "Kako je obostrano istaknuta briga za budućnost države i njenih ljudi, dvije stranke su, a u skladu sa strategijom okupljanja što većeg broja hrvatskih državotvornih stranka, dogovorile dugoročnu suradnju". Istakli su potrebu okupljanja alternative postojećoj vlasti, kaže se u priopćenju.

SPLIT

Nezavisni kandidat za splitskoga gradonačelnika Tomislav Zaninović optužio je danas vlast u tome gradu da u najatraktivnijim dijelovima grada iznajmljuje gradske poslovne prostorije političkim strankama po višestruko nižim cijenama nego drugim klijentima, a posebice je zamjerio gradonačelniku Kerumu što je i svojoj Hrvatskoj građanskoj stranci (HGS) na Rivi dao stranačke prostorije za euro po četvornome metru. "Virtualni gradonačelnik Željko Kerum je svom fantomskom HGS-u udijelio atraktivne stranačke prostorije na Rivi po povlaštenom najmu. Gdje je gradonačelniku nestao poduzetnički duh i poslovna etika pa da, umjesto što je gradski poslovni prostor osigurao svojoj fantomskoj strančici za euro po četvornome metru, taj isti grad poslovni protor ne iznajmljuje za komercijalne svrhe za najmanje 22 eura po metru četvornom?" upitao je Zaninović. Ustvrdio je kako se u, kako je rekao, "ekstra zonama po povlaštenoj cijeni" iznajmljuju i gradske poslovne prostorije strankama koje je nazvao "fantomskim strančicama", koje nisu u splitskome Gradskom vijeću niti su parlamentarne i naveo HSLS i HSS.

RIJEKA

Islamski centar u Rijeci otvorit će se 4. svibnja, a službeno će ga otvoriti katarski ministar za vjerska pitanja Gajs Bin Mubarek Al Kuwari kao izaslanik katarskog emira, najavio je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci zagrebački muftija Aziz Hasanović. Na otvorenju se očekuje između 50.000 i 60.000 ljudi, među kojima državni čelnici Hrvatske i BiH, rekao je Hasanović. Očekuju se i vjernici iz cijele Europe, dodao je. Ministar za vjerska pitanja i ministar vakufa dolazi kao predstavnik države Katara, najvećeg investitora kad je riječ o izgradnji centra, a svoje su priloge za izgradnju dali i mnogi drugi donatori. Ukupna investicija procijenjena je na desetak milijuna eura, rekao je Hasanović. Ocijenio je da će se otvorenjem centra u Rijeci i Primorsko-goranska županija svrstati u središta multikulturalnosti. Istaknuo je kako time ne dobivaju samo one, nego i cijela Hrvatska. Do otvorenja još treba dovršiti dio unutrašnjosti, a oko glavnog objekta treba urediti hortikulturu i izgraditi fontanu. Autor idejnog projekta je pokojni akademski kipar Dušan Džamonja.

ZAGREB

Parnica protiv osam banaka zbog "švicaraca", odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope nastavljena je danas svjedočenjem klijenata banaka s dugoročnim kreditima vezanim uz franak, čiji je rast tečaja u kombinaciji s rastom kamata brojnim dužnicima, nakon višegodišnje otplate, povećao iznos preostale glavnice. Jedan od njih je teolog Slavko Vukmanov Šimokov iz Rovinja koji je 2006. u OTP banci uzeo stambeni kredit od 173.000 franaka, što je tada vrijedilo 850.000 kuna, ali je nakon 82 plaćene rate dužan više od milijun kuna. Svjedok je na zagrebačkom Trgovačkom sudu ispričao da su mu u banci nudili i kredit u eurima ali se odlučio za franak jer je rata u toj valuti bila manja za 500 kuna. U banci ga, kazao je, nisu posebno nagovarali za neku od opcija ali su mu, kaže, sugerirali da je Švicarska pojam za valutnu sigurnost. Budući da mu sadašnja rata kredita iznosi oko 6900 kuna i prelazi iznos plaće za oko 900 kuna taj je klijent tražio nagodbu s bankom ali su ga odbili tražeći od njega puni iznos, da proda stan i još neku nekretninu ili podigne drugi kredit. Suđenje se nastavlja u petak saslušanjem novih svjedoka.

ZADAR

Na Trgovačkom sudu u Zadru nastavljeno je danas suđenje u slučaju ugovora o zakupu tvornice ribljih konzervi Adria i preuzimanju radnika, o kojemu su oprečne tvrdnje iznijeli Miodrag Lacić, koji je Adriju d.d. dao u jednogodišnji najam, i Jadranko Lisica i Neven Badurina, vlasnici "Adrije Zadar 1", koji su je uzeli u zakup. Vlasnik "Adrije" d.d. Miodrag Lacić tužbom je zatražio raskid ugovora o zakupu s "Adrijom 1" i Jadrankom Lisicom i Nevenom Badurinom zbog nepreuzimanja svih radnika, a Lisica i Badurina su odgovorili protutužbom tvrdeći da postoji dodatak sporazumu kojim je dogovoreno prebacivanje 76 radnica, koje putuju iz Benkovca i Knina, u sada zamrlu Adiriju d.d. i njihovo otpuštanje. Ustvrdili su i da im Lacić nije u pregovorima predočio stvarna potraživanja prema Adriji.

ZAGREB

Dvojica nepoznatih počinitelja večeras su nešto poslije 19 sati uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkala poslovnicu Hrvatske pošte na zagrebačkoj Novoj Vesi, izvijestila je večeras policija. Kako se doznaje iz Policijske uprave Zagrebačke, oko 19,10 sati razbojnici su upali u poslovnicu Hrvatske pošte na adresi Nova Ves 57 i, prijeteći vatrenim oružjem dvjema zaposlenim osobama, ukrali još neutvrđenu količinu novca. Prema dosadašnjim saznanjima, ozlijeđenih nema. Očevid je u tijeku.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙