FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obamina popularnost pada zbog gospodarstva

Autor: bcav
WASHINGTON, 13. ožujka 2013. (Hina) - Potpora javnosti koju je američki predsjednik Barack Obama uživao nakon reizbora i inauguracije išćezla je u vrijeme kada je zbog sve većeg nezadovoljstva Amerikanaca načinom na koji vodi američko gospodarstvo Obamina popularnost ponovno pala na granicu od 50 posto, piše u srijedu The Washington Post.

Nedugo nakon što je u prosincu prošle godine osvojio drugi predsjednički mandat, Obama je za 18 posto vodio ispred republikanskih kongresnika kada je riječ o tome kome građani više vjeruju u vezi s gospodarstvom.

Sada je taj omjer 44 prema 40 posto u korist Obame, ali je udio onih koji ne vjeruju nikome značajno porastao, navodi list.

Rezultati ankete upućuju na razočaranje Amerikanaca objema stranama zbog osjećaja da stvari loše funkcioniraju u Washingtonu u kojem od prosinca prošle godine traju borbe oko fiskalne krize i krize donošenja odluka.

Gotovo dva tjedna nakon automatskog smanjenja proračuna, tanka većina Amerikanaca ne odobrava taj potez. Istovremeno, gotovo tri četvrtine ispitanika kažu kako ne osjećaju smanjenje u svom svakodnevnom životu, a manje od polovice očekuje pad obiteljskih prihoda ako se smanjenja nastave.

Upitani tko je odgovoran za automatsko smanjenje proračuna, 47 ispitanih odgovorilo je republikanci u Kongresu, a 33 posto Obama, pokazuju rezultati ankete.

Način na koji Obama sveukupno obavlja svoj posao pozitivnim drži 50 posto ispitanika, dva posto manje nego kada je u siječnju ponovno izabran za predsjednika, a poseban pad bilježi se među politički neopredjeljenima.

Prije dva mjeseca, 54 posto onih koji nisu članovi ni Demokratske niti Republikanske stranke podupirali su Obamu, a u najnovijoj anketi polovica neopredjeljenih ima negativno mišljenje, dok ga podupire 44 posto.

S 50 postotnom potporom javnog mnijenja, Obamina popularnost niža je u odnosu na početak drugih mandata ranijih predsjednika. Od sedmorice njih koji su izborili drugi mandat u Bijeloj kući od Harrya Trumana, samo je popularnost Georgea W. Busha u tome trenutku iznosila 50 posto, piše The Washington Post.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙