FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama se sastao s republikancima uoči mjera stroge štednje

Autor: vrad
WASHINGTON, 1. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama sastao se u petak u Bijeloj kući s kongresnim čelnicima uz slabu nadu da će spriječiti uvođenje mjera štednje koje bi mogle negativno utjecati na rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Visoki dužnosnici Zastupničkog doma, koji je u rukama Obaminih protivnika, republikanaca, i Senata u kojemu većinu imaju njegovi demokrati stigli su u zgradu predsjedništva oko 10.05 sati (16.05 sati po srednjoeuropskome vremenu) na njihovu prvu sjednicu od početka ove, tko zna koje po redu, političko-proračunske krize.

Od 2011. kada su konzervativci preuzeli nadzor nad dijelom zakonodavne vlasti, Obama i njegovi politički protivnici sukobili su se zbog uravnoteženja javnih financija u prilikama vrtoglava rasta duga najmoćnijeg svjetskog gospodarstva koji trenutačno iznosi više od 16.000 milijarda dolara.

Zbog izostanka trajnog dogovora, dvije strane su pronašle privremena rješenja. Zamisao koju je Bijela kuća iznijela sredinom 2011. a republikanci je potvrdili, bila je uvesti automatske rezove u rashodima koji bi bili dovoljno bolni da potaknu na traženje rješenja.

To je svakako bilo preoptimistično, s obzirom na upornu nepopustljivost na obje strane: Obama prihvaća načelo rezova u rashodima, ali traži da bogatiji plaćaju više poreza.

To je bio povod za oštru reakciju republikanace koji su u siječnju, na ranijim pregovorima, već bili pristali na veće porezno opterećenje za najbogatije Amerikance.

Obama je u četvrtak rekao da su republikanci jedini odgovorni za blokadu. Odlučili su "prijetiti našoj ekonomiji paketom automatskih i samovoljnih proračunskih rezova koji će nas stajati radnih mjesta i usporiti oporavak", upozorio je Obama.

Ovoj bi se krizi uskoro mogla pridružiti još jedna, bremenitija posljedicama: financiranje savezne države u zadnjim mjesecima izvršenja proračuna za 2013. o kojemu će se glasovati u Kongresu prije 27. ožujka, zbog čega će javne službe doslovno prestati s radom.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙