FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama se večeras obraća naciji

Autor: dmus
ZAGREB, 12. veljače 2013. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama u utorak navečer će pred članovima američkog Kongresa i milijunima TV gledatelja održati redovni godišnji govor (State of the Union) o stanju nacije u kojem bi trebao izložiti glavne ciljeve novog čeverogodišnjeg predsjedničkog mandata koji je započeo u siječnju, objavio je ABC,

Iako su sam početak drugog mandata obilježile inicijative za jačanje kontrole osobnog naoružanja Amerikanaca i imigracijsku reformu, Obama i njegovi suradnici su naznačili da će središnja tema predsjednikova govora biti stvaranje novih radnih mjesta.

"Govorit ću o tome da ćemo se pobrinuti da budemo usredotočeni na stvaranje novih radnih mjesta u SAD", rekao je Obama prošlog tjedna na skupu Demokratske stranke u Predstavničkom domu Kongresa.

Neimenovani dužnosnik iz Bijele kuće u ponedjeljak je rekao da će se predsjednik ponajprije usredotočiti na izgradnju infrastrukture u SAD, projekte koji se temelje na čistoj energiji i proizvodne sektore, ali i na poboljšanje programa obuke za posao.

Predsjednik i Kongres morat će se pozabaviti i tome bliskim temama poput dužničkog limita ili prijetećih proračunskih rezova koji bi po mišljenju nekih stručnjaka, mogli naštetiti gospodarskom rastu ako budu odobreni, a očekuje se da Obama najavi i nekoliko gospodarskih inicijativa

Poznavatelji tvrde da će američki predsjednik ponoviti i glavne naglaske iz svojeg inauguralnog govora od prije nešto više od tri tjedna, kad je nadahnuto govorio o nužnosti snažnijih ograničenja glede posjedovanja oružja, imigracijske reforme i klimatskih promjena, temama kojima se nije pretjerano bavio u prvom mandatu. Jer, kako je rekao dužnosnik iz Bijele kuće, ta dva govora - inauguracijski i večerašnji o stanju nacije - "dva su čina iste predstave".

Odgovor na govor State of the Union jedan je od politički "najškakljivijih" zadataka u SAD jer može bitno utjecati na usmjeravanje javnog mnijenja i prema predsjedniku i prema oporbenom kandidatu koji ga iznosi, a Republikanci su za taj zadatak odabrali jednog od svojih najprominentnijih članova, floridskog senatora kubanskog podrijetla Marca Rubija.

Jedan njegov suradnik, kojem ABC ne objavljuje ime, rekao je da će "naglasak (Rubijevog) govora biti na planu Republikanske stranke glede gospodarskog rasta i načina kako pomoći ljudima da dođu do razine srednje klase" te u čemu se on razlikuje od pristupa predsjednika Obame, dok će pitanje useljeništva također biti spomenuto, ali ipak u drugom planu.

Opći je dojam da će Rubio biti možda najizgledniji republikanski kandidat za predsjednika na izborima 2016., a član je važne senatske "Grupe osam", u kojoj su predstavnici obje stranke, koja izrađuje nacrt o reformi useljeničkiog zakonodavstva. Kubanski Amerikanac Rubio ujedno će biti i prvi republikanac koji će odgovor na predsjednički govor o stanju nacije održati na engleskom i španjolskom jeziku.

Obama će govor održati u utorak navečer po mjesnom, odnosno u tri ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu.

(Hina) xdam ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙