FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Romska manjina pozvala vlasti da im pomognu u legalizaciji objekata

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD, 12. ožujka 2013. (Hina) - Nacionalna koordinacija vijeća romske nacionalne manjine sa skupa u Slavonskome Brodu pozvala je mjerodavne lokalne i državne vlasti da pomognu u rješavanju imovinsko pravnih odnosa kako bi se omogućila legalizacija oko 200 objekata u romskom naselju u Slavonskome Brodu i tako ostvarilo pravo na priključak na vodu i struju.

U nelegaliziranim objektima živi oko tisuću Roma, a naselje je premreženo kablovima za ilegalne priključke, što predstavlja i opasnost.

„Stalno govore da se mi Romi dogovorimo, a mi sada tražimo od predstavnika Grada, Županije i Agencije za upravljanje državnom imovinom da se oni dogovore i konačno riješe ovu situaciju“, rekao je predsjednik Nacionalne koordinacije vijeća romske nacionalne manjine Ibrahim Gušani.

Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara ustvrdio je pak kako je Grad stvorio sve preduvjete za legalizaciju a sada je na potezu država.

“Izradili smo detaljni prostorni plan, asfaltirali ceste, nasipali ulice, djelomično riješili i vanjsku rasvjetu, ali ne možemo riješiti ostalo dok se ne riješe imovinsko pravni odnosi. S obzirom da je zemljište u vlasništvu države, RH bi je trebala darovati Romima pa da se može raditi dalje“, kazao je gradonačelnik.

Dodaje i kako bi Grad bio spreman nekoliko parcela koje su u gradskom vlasništvu darovati državi, a ona onda Romima.

Vesna Džajić iz AUDIO-a, objašnjava kako Agencija, na koju je Vlada prenijela neke ovlasti u raspolaganju državnom imovinom , "nije u mogućnosti prenijeti bez naknade nekretnine u vlasništvo pojedinaca. To je moguće samo jedinicama lokalne samouprave."

Rješenje kakvo priželjkuje gradonačelnik u nadležnosti je Vlade RH, dodala je Džajić.

Pozitivna iskustva iz Međimurske županije gdje su u većini od 12 romskih naselja imovinski pravni problemi riješeni prenio je Željko Balog, zamjenik predsjednika Nacionalne koordinacije.

„Vršili smo pritisak na jedinice lokalne samouprave koje su na vrijeme povukle sredstva iz europskih fondova a dio sredstava osigurala je i država", rekao je.

(Hina) xsbro yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙