FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUKU traži ulazak kreditnih unija u osiguranje štednih uloga

Autor: dduk
ZAGREB, 12. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU), koja je pridruženi član Hrvatske udruge poslodavaca, pokrenula je inicijativu za promjenu Zakona o kreditnim unijama kojom bi se štedni ulozi u kreditnim unijama osigurali jednako i u istom iznosu kao depoziti u bankama, kaže se u priopćenju HUKU-a.

Ulaskom kreditnih unija u nacionalnu shemu osiguranja štednih uloga, sukladno europskoj praksi, potaknuo bi se rast i razvoj tržišta mikrofinanciranja te omogućilo financiranje poslovanja obrtnika i malih poduzetnika, smatraju u Hrvatskoj udruzi kreditnih unija.

Smatraju kako bi održivom razvoju kreditnih unija osobito pridonijelo proširenje teritorijalnog načela po kojem je osnovana većina kreditnih unija, radi stvaranja novih radnih mjesta, kaže se u priopćenju.

Štedni ulozi članova, koji su isključivi izvori sredstava kreditnih unija, trenutno nisu osigurani putem Državne agencije za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga.

Prema sadašnjim propisima, država osigurava štednju građana u svakoj banci, štednoj banci i stambenoj štedionici do uključivo visine od 400 tisuća kuna u 100-postotnom iznosu, neovisno o broju bankovnih računa, visini sredstava po njima te valuti i mjestu gdje se vode. Osiguranje provodi Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙