FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Delo": Među otvorenim pitanjima s Hrvatskom i skladištenje otpada iz nuklearke Krško

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. ožujka 2013. (Hina) - I nakon uključivanja Hrvatske u Europsku uniju između Slovenije i Hrvatske ostat će nekoliko pitanja koja još uvijek nisu riješena, a među njima i pitanje odlagališta radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško, piše u utorak ljubljansko "Delo".

Još uvijek nije riješeno pitanje hoće li Slovenija sama izgraditi deponij za sve niskoradiaktivne i srednjeradioaktivne otpatke iz nuklearke Krško, čiji je suvlasnik Hrvatska, a različit je i pogled jedne i druge države na to kako osigurati sredstva za razgradnju nuklearke nakon što jednom bude zatvorena, navodi list.

"Hrvatska tvrdi da sredstva za razgradnju prikuplja na posebnom računu, dok je Slovenija osnovala poseban fond za razgradnju nuklearke u koji sredstva pritječu već godinama. Ta su pitanja načelno regulirana tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, ali bi se mogla ponoviti slična priča kao s Lubljanskom bankom kad dođe do situacije da probleme treba konkretno riješiti", navodi list.

Neriješenima ostaju i neka pitanja s područja infrastrukture, ali i pravosuđa budući da se slovenski državljani koji imaju nekretnine u Hrvatskoj tuže na sporost prilikom upisa u zemljišne knjige, tvrdi "Delo".

U ministarstvu vanjskih poslova, prenosi list, navode da je lani s Hrvatskom započet dijalog o aktiviranju mješovite međudržavne komisije koja će se baviti pitanjima koje jedna od strana drži otvorenim. Slovenski prijedlog pitanja kojima bi se mješovita komisija bavila upućen je hrvatskoj strani na proučavanje, a sadrži među ostalim infrastrukturna i energetska pitanja te pitanja s područja pravosuđa, navelo je u priopćenju slovensko ministarstvo vanjskih poslova, ne otkrivajući pojedinosti.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙