FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: potvrđen Pahorov susret s predsjednikom Josipovićem u Salzburgu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 1. ožujka 2013.(Hina) - Slovenski predsjednik Borut Pahor susrest će se u subotu u Salzburgu s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, potvrđeno je u petak u Ljubljani.

Predsjednici Josipović i Pahor u Salzburgu će primiti visoko priznanje "protektora" Europske akademije znanosti i umjetnosti, a tu priliku će iskoristiti i za razgovor o bilateralnim odnosima, navode slovenski mediji.

Pahorov ured potvrdio je da da će se on nakon svečane skupštine Europske akademije sastati s hrvatskim predsjednikom na kraćem razgovoru, nakon čega će predsjednici dati izjave za javnost. To će biti prvi Pahorov susret s hrvatskim predsjednikom otkako je Pahor krajem prošle godine stupio na predsjedničku dužnost, ističu slovenski mediji, a vjerojatno će se razgovarati o postupku ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u Sloveniji u svjetlu razvoja političkih okolnosti u susjednoj državi.

Pahor je u četvrtak, u izjavi prilikom posjeta Slovenskoj gospodarskoj komori, rekao da očekuje smirivanje političkih prilika nakon što je parlament za mandatarku nove vlade izabrao Alenku Bratušek, koja kao prioritet ističe potrebu gospodarskog rasta i zaustavljanja trenda rasta nezaposlenosti.

On je i tom prilikom ponovio svoju spremnost da se osobno angažira na pitanjima "političke i gospodarske diplomacije", na temama koja zahtijevaju širi društveni konsenzus poput reforme tržišta rada, o čemu će parlament odlučivati idućeg tjedna, te na pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku parlamentarnu većinu, kao što je promjena postojećeg zakona o referendumu te ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU.

Iako se sve slovenske stranke načelno slažu da Slovenija hrvatski pristupni ugovor treba ratificirati na vrijeme, taj postupak još nije započeo jer je uvjetovan rješenjem za pitanje Ljubljanske banke.

Razgovore s hrvatskom stranom o tom pitanju nastavit će vlada Janeza Janše kojoj je u srijedu izrečeno nepovjerenje, ali obavlja tekuće poslove, a do formiranja i početka rada nove vlade moglo bi proteći i do mjesec dana, navode slovenski mediji.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙