FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvoz Njemačke uvećan 1,4 posto u siječnju

Autor: vmom
BERLIN, 11. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Njemački izvoz u siječnju je uvećan 1,4 posto u usporedbi s prosincem lani kada je zabilježio mršav rast od 0,2 posto, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Izvoz je tako dosegnuo 91,9 milijardi eura, nasuprot 90,6 milijardi eura u prosincu lani, pokazuju podaci Destatisa usklađeni za kalendar i sezonske čimbenike.

Uvoz je na mjesečnoj razini porastao za 3,3 posto, na 76,2 milijarde eura. U vanjskotrgovinskoj bilanci najvećeg gospodarstva eurozone u siječnju je tako iskazan višak od 15,7 milijardi eura.

Na godišnjoj razini njemački izvoz uvećan je 3,1 posto, dok je u prosincu lani prema istom mjesecu godine ranije smanjen za 6,9 posto.

Izvoz u druge članice Europske unije unatoč krizi uvećan je za 2,1 posto na godišnjoj razini, dok je u ostalih 16 članica eurozone porastao svega 0,4 posto.

Snažnu razmjenu Njemačka i dalje bilježi sa zemljama izvan eurozone, u koje je u siječnju izvezla 5,5 posto više roba, dok je uvoz iz tih zemalja poskočio za 8,7 posto.

Na godišnjoj razini njemački uvoz je porastao za 2,9 posto, nakon što je u prosincu lani prema istom mjesecu godine ranije smanjen za 7,5 posto, objavio je Destatis.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙