FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manjak u talijanskoj robnoj razmjeni sa zemljama izvan EU-a

Autor: vmom
RIM, 25. veljače 2013. (Hina/AFP) - Italija je u vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni sa zemljama izvan Europske unije (EU) u siječnju ostvarila manjak, nasuprot višku ostvarenom mjesec dana ranije, pokazali su u ponedjeljak preliminarni podaci talijanskog statističkog ureda.

Vanjskotrgovinska bilanca trećeg najvećeg gospodarstva eurozone iskazala je tako manjak u iznosu 2,28 milijardi eura, nasuprot višku od 3,32 milijarde eura u prosincu, objavio je statistički ured Istat.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine manjak u robnoj razmjeni sa zemljama izvan EU-a više je nego prepolovljen. U siječnju 2012. iznosio je 5,2 milijarde eura.

Talijanski izvoz roba u ovogodišnjem je siječnju prema istom mjesecu godine ranije poskočio za 17,7 posto, na 13,23 milijarde eura, znatno ubrzavši rast na godišnjoj razini u usporedbi s mjesecom ranije, kada je uvećan svega 1,5 posto.

Na mjesečnoj razini talijanski izvoz u trgovinske partnere izvan EU-a uvećan je za 3,9 posto, pokazali su preliminarni podaci statističkog ureda.

Uvoz je pak na godišnjoj razini smanjen za 5,6 posto, na 15,52 milijarde eura. Time je blago usporen njegov pad, nakon 7-postotnog smanjenja u prethodnom mjesecu.

Na mjesečnoj razini uvoz Italije iz navedenih zemalja porastao je pak za tri posto.

Najdinamičnija talijanska izvozna tržišta u siječnju bila su jugoistočna Azija, zemlje OPEC-a, Japan i Kina, pokazuju preliminarni podaci Istata.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙