FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuća ljudskih prava zabrinuta zbog posjeta azerbajdžanskog predsjednika

Autor: nles
ZAGREB, 9. ožujka 2013. (Hina) - Kuća ljudskih prava izrazila je večeras zabrinutost zbog službenog posjeta predsjednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva Hrvatskoj te je pozvala najviše hrvatske državne dužnosnike da, uz dogovor o mogućoj ekonomskoj suradnji, s Alijevom povedu i razgovor o "zabrinjavajućem stanju ljudskih prava u Azerbajdžanu".

"Gušenje slobode izražavanja, hapšenja novinara/ki i odvjetnika koji ih zastupaju, zatvaranje Kuće ljudskih prava, odbijanje da se odgovori na upite posebnog izvjestitelja Vijeća Europe zbog zatvaranja fotografa i blogera Mehmana Husejnova, samo su neki od evidentnih pokazatelja nedemokratskog načina vladanja Ilhama Alijeva i njegove stranke", stoji u priopćenju Kuće ljudskih prava.

Kuća ljudskih prava napominje kako je uočila da "dužnosnici Azerbajdžana spremno ulažu financijska sredstva u projekte drugih država ili ih čak bespovratno poklanjaju, a zauzvrat traže zatvaranje očiju i šutnju o brojnim kršenjima ljudskih prava koja se u njihovoj državi svakodnevno događaju".

Podsjeća da je hrvatska vlada nedavno usvojila tri ugovora o suradnji s vladom Azerbajdžana (iz područja gospodarstva, energetike i znanosti). "Ne možemo prihvatiti politiku koja se temelji na zaštiti vlastitih interesa a ide na račun teških kršenja ljudskih prava u drugim zemljama. Ovi ugovori ne smiju biti potpisani ako se jasno ne uputi kritika predsjedniku Aliejevu o neprihvatljivosti povreda ljudskih prava u Azerbajdžanu i ako se ne razvije vanjska politika prema Azerbajdžanu koja će moći dati podršku obespravljenim, zlostavljanim i zatočenim građanima te zemlje", stoji u priopćenju.

Kuća ljudskih prava upozorava Vladu da "sklapanjem međunarodnih ugovora sa zemljama koje ozbiljno krše ljudska prava daje legitimitet tim radnjama te postaje suodgovorna za međunarodne povrede ljudskih prava".

Kuća ljudskih prava mreža je šest organizacija civilnog društva koju su osnovali B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti i Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja Svitanje. Dio je međunarodne Mreže kuća ljudskih prava sa sjedištem u Oslu.

Na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 11. i 12. ožujka.

Predsjednik Alijev će se, osim s predsjednikom, tijekom posjeta Hrvatskoj susresti s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom te predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

U pratnji predsjednika Alijeva, bit će ministar vanjskih poslova, ministar gospodarskog razvoja i ministar kulture i turizma.

Teme službenih razgovora bit će daljnji razvoj bilateralnih odnosa, osobito s obzirom na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Osim jačanja ekonomskih veza, bit će riječi i o drugim područjima na kojima se želi intenzivirati suradnja, poput kulture, znanosti i turizma, naveo je Ured predsjednika u najavi posjeta predsjednika Alijeva Hrvatskoj.

(Hina) pp yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙