FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 12. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Saborska oporba prozvala je danas HNB za izostanak konkretnih mjera i aktivnosti koje bi pomogle gospodarskom oporavku Hrvatske, a najžešći u kritikama bio je HDSSB, koji je središnju banku optužio za potpunu otuđenost od hrvatskog naroda i države. U raspravi o HNB-ovoj informaciji o financijskom stanju u prvom polugodištu prošle godine, Boro Grubišić je u ime HDSSB-a zamjerio HNB-u da ništa nije učinio kako bi se poboljšala situacija s hrvatskim BDP-om i nezaposlenošću. Središnju banku prozvao je da svojom tečajnom politikom pogoduje tajkunima i uvozničkom lobiju, a za Hrvatsku je rekao kako se u tim okolnostima shvaća kao "neželjeno dijete oca kreatora fiskalne politike Linića i majke kreatora monetarne politike guvernera HNB-a". Hrvatski laburisti prozvali su središnju banku da umjesto hrvatskih građana štiti tečaj stranih banaka. "HNB nije učinio ništa po pitanju podrške gospodarskom rastu i razvoju i ne može biti izuzet odgovornosti za lošu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj", ocijenio je laburist Branko Vukšić. Damir Kajin je u ime Kluba nezavisnih zastupnika rekao kako potvrdu krize vidi i u tome što su banke u prvom polugodištu 2012. ostvarile dobit 15,2 posto manju u odnosu na isto razdoblje 2011. Martina Dalić (HDZ) zamjerila je HNB-u što u informaciji ne donosi odgovor na pitanje je li monetarna politika mogla bolje i više. Za Srđana Gjurkovića (HNS), upravo je suradnja, odnosno nesuradnja HDZ-ove vlasti s HNB-om rezultirala velikim problemima. "Kada naslijedite ono što smo mi naslijedili onda je sasvim jasno da ne možete mijenjati stvari iz temelja preko noći", poručio je HDZ-ovoj zastupnici.

ZAGREB - Hrvatska se nalazi na neslavnom trećem mjestu po broju tužbi u odnosu na broj stanovnika podnesenih pred Europskim sudom za ljudska prava, koje su državu od 2001. stajale više od 2,5 milijuna eura, rekla je danas novinarima u Ravnateljstvu policije zastupnica Republike Hrvatske pred tim sudom Štefica Stažnik. Hrvatska ima sve više predmeta pred Europskim sudom za ljudska prava jer su građani sve više svjesni svojih prava, izjavila je Stažnik nakon predavanja koje je održala policajcima s ciljem jačanja njihove svijesti o zaštiti ljudskih prava. Prema podacima Ureda zastupnika, od 2001. do kraja 2012. Europski sud za ljudska prava donio je 239 presuda, dok su u 179 slučajeva postignute nagodbe. Novčane naknade isplaćene temeljem tih presuda, nagodbi i unilateralne deklaracije iznosile su 2,582.235 eura. No, uz financijske, povrede konvencija stvaraju pravne i političke posljedice. Stažnik napominje kako je zaštita ljudskih prava najučinkovitija i najjeftinija kad je provode domaća tijela jer će građani, ako nemaju zaštitu u Hrvatskoj pravdu tražiti pred Europskim sudom. Problem je što, kazala je, sustav nije dovoljno upoznat s konvencijskim pravom kako bi ga mogao primjenjivati na način da se u Hrvatskoj uklone povrede prava.

ZAGREB - Na komemoraciji Krsti Papiću u zagrebačkom kinu "Tuškanac", koje je danas bilo premalo za sve koji su se došli oprostiti od tog cijenjenog filmskog redatelja čiji je opus jedan od temelja hrvatske kinematografije, okupili su se njegovi brojni prijatelji, kolege i suradnici.

Ocijenivši Papićev opus kao "inventivan i nadasve hrabar", predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Antonio Nuić, istaknuo je kako se on, osim umjetnošću, nepoštedno bavio djelovanjem za boljitak kinematografije, iskazujući "beskompromisnost, poštenje i hrabrost" u zalaganju za poštivanje autorskih prava. O tome je Papić progovorio i u svom posljednjem pismu upućenom iz bolnice supruzi i kćerima u slučaju da ne preživi operaciju, a u kojemu traži da mu sprovod bude u krugu najuže obitelji. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da je Zagreb ostao bez časnog sugrađanina, a hrvatska kultura bez velikog redatelja, "čovjeka invencije i kreacija" koji je svoj umjetnički dar gotovo do posljednjeg kadra života stavio u službu boljeg i pravednijeg svijeta.

Do samog kraja Papić je bio aktivan, očekivala ga je premijera i kino distribucija njegova posljednjeg igranog filma "Cvjetni trg", a za idući festival u Oberhausenu priprema se retrospektiva njegovih dokumentaraca. Jedan od tih filmova, "Čvor" iz 1969., prikazan je i na komemoraciji, a na Papićev rad podsjetila je i izložba plakata njegovih filmova u vitrinama kina "Tuškanac".

VARAŽDIN - Novoosnovano Medijsko sveučilište u Varaždinu upisat će prvih 120 studenata u smjerove turizma, međunarodne trgovine i odnosa s javnošću, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare varaždinski gradonačelnika Goran Habuš. "Početkom izvođenja studija na Medijskom sveučilištu ova regija i Varaždin dobivaju samostalnost u kreiranju i svog obrazovnog puta, ali i gospodarstva. Projekt koji se stvarao proteklih pet godina konačno je zaživio i prvi put se u Varaždinu studenti upisuju na diplomske studije Medijskog sveučilišta", rekao je Habuš. Kako je istaknuo privremeni rektor Medijskog sveučilišta Marin Milković, natječaj za upis prvih studenta počinje sutra, dok je početak izvođenja studija planiran u prvim danima ožujka. Studij na sva tri smjera trajat će četiri semestra.

KOPRIVNICA - Petar Koprnić novi je predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR), a dosadašnji predsjednik Mladen Pavković na jučer održanom Izbornom saboru izabran je za počasnog predsjednika, priopćila je danas ta udruga.

Novinar i publicist Mladen Pavković početkom ožujka, nakon 35 godina rada, napušta Podravku, pa prema Statutu Udruge više ne može biti njenim članom jer ona isključivo okuplja radnike te tvrtke, stoji u priopćenju.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙