FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržišta opasno ovisna o kvantitativnom ublažavanju monetarne politike - IIF

Autor: gple
NEW YORK, 8. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Središnje banke ubrizgavaju u gospodarstvo prevelike iznose jeftinog novca a tržišta se izlažu opasnosti da postanu opasno ovisna o ultraniskim kamatama, upozorila je utjecajna grupa vodećih svjetskih banaka.

Nastave li središnje banke zasipati svjetsko gospodarstvo novcem, svaki budući pokušaj da se uspostavi kontrola nad tim procesom mogao bi sam po sebi poljuljati financijski sustav, upozorio je u četvrtak Institut za međunarodne financije (IIJ) koji okuplja više od 450 banaka..

"Dosada se oporavak u velikoj mjeri oslanjao na jeftin novac koji su osiguravale središnje banke", ističe u priopćenju IIF.

"Središnje banke ne mogu u nedogled voditi monetarnu politiku utemeljenu na kvantitativnom ublažavanju i držati ključne kamatne stope na vrlo niskim razinama ali prijeti opasnost da su financijska tržišta postala ovisna o takvoj politici", napominju u IIF-u.

"Što je dulje likvidnost središnjih banaka glavni oslonac za normalno funkcioniranje, to se više u financijskom sustavu gomilaju viškovi i poremećaji. Konačna neutralizacija tih viškova bit će faktor rizika i ugrozit će stabilnost", tumači se u priopćenju.

IIF napominje da je američki burzovni indeks Dow Jones Industrial Average ovog tjedna dosegnuo rekordnu vrijednost više zbog ublažene monetarne politike u brojnim zemljama nego zbog oporavka realnog gospodarstva.

Grupa dodaje da središnje banke poduzmaju sve potrebne mjere kako bi stabilizirale tržišta i potaknule rast jer politička blokada u mnogim zemljama koči nužne reforme.

"Ključni je problem koji proizlazi iz dugotrajne političke blokade mogućnost odgode bitnih reformi, što bi pak moglo pokopati šire povjerenje ulagača", tumače banke.

Zamjenik izvršnog direktora IIF-a Huan Tran napominje da bi dužnosnici središnjih banaka trebali biti svjesni "nenamjernih posljedica svojih poteza" i precizirati kako u dugoročnoj perspektivi namjeravaju prilagoditi monetarnu politiku. "To bi pomoglo prigušiti rizik velikih oscilacija na financijskim tržištima", dodaje.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙