FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HIV pozitivne osobe imaju veći rizik srčanog udara

Autor: spuc
WASHINGTON, 6. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Osobe zaražene HIV-om, virusom koji izaziva AIDS, imaju gotovo 50 posto veće izglede pretrpjeti srčani udar od onih koji nisu zaraženi tim virusom, pokazalo je američko istraživanje.

Prema radu objavljenom u časopisu JAMA Internal Medicine znanstvenici nisu sigurni koji je razlog veće učestalosti srčanog udara kod HIV pozitivnih osoba no sumnjaju da se radi o kombinaciji učinaka samog virusa i lijekova koji se koriste u liječenju infekcije.

"Radi se o kompliciranoj slici", kaže Matthew Freiberg s medicinskog fakulteta sveučilišta u Pittsburghu koji je vodio istraživanje. "Još uvijek pokušavamo razumijeti mehanizme".

U SAD-u je 1,1 milijun osoba zaraženo HIV-om, prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti a svake godine novozaraženih je oko 50 tisuća.

Istraživanje je provedeno na 82 tisuće američkih ratnih veterana od kojih je trećina zaražena HIV-om. Utvrđeno je da su rizici za infarkt bili 48 posto veći bez obzira na to jesu li osobe bile u 40-im, 50-im ili 60-im godinama života.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙