FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sve više uznapredovalih karcinoma dojke kod mladih žena

Autor: spuc
WASHINGTON, 27. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Dijagnoza uznapredovalog raka dojke sve se češće postavlja kod žena mlađih od 40 godina, pokazalo je američko istraživanje po kojem se svake godine postavi dva posto više dijagnoza karcinoma dojke koji je metastazirao u kosti, pluća ili mozak.

Unatoč tom trendu sveukupni broj karcinoma dojke u toj dobnoj skupini vrlo je mali, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Journal of American Medical Association i tek će svaka 173. žena u dobi od 25 do 39 godina oboliti od raka dojke. No, prognoze su lošije za mlađe pacijentice.

Istraživanjem, koje je vodila Rebecca Johnson sa sveučilišta Washington u Seattleu, utvrđeno je da je od 1976. do 2009. godine broj metastazirajućih karcinoma dojke među mladim žena rastao oko dva posto godišnje.

"Smatramo da je vjerojatno da se radi o nečemu vanjskom - rizičnom faktoru vezanom uz način života ili o izloženosti toksičnim utjecajima okoliša, no ne znamo točno o čemu je riječ", kaže Johnson.

Znanstvenici kažu kako je moguće da unošenje previše hrane i sve manje fizičkih aktivnosti utječu na porast brojaa metastazirajućih karcinoma dojke u mlađim godinama, a ulogu bi moglo igrati i uzimanje hormonskih kontracepcijskih sredstava. Johnson kaže kako bi se morao istražiti primjerice i potencijalni učinak hormona u mesu ili plastičnih boca.

Istraživanjem je utvrđeno da je broj mladih žena s karcinomom dojke s metastazama porastao s jednog slučaja na 65 tisuća žena u 1976. na jedan slučaj na 34 tisuće žena u 2009. godini.

Veći porast zabilježen je u skupini hormonski ovisnih karcinoma dojke koji bolje reagiraju na liječenje i imaju dulje preživljavanje. Petogodišnje preživljavanje kod raka dojke s metastazama bilježi se kod manje od trećine žena.

Stručnjaci smatraju da otkriveni trend još uvijek ne opravdava promjene preporuka za sistematske mamografske preglede. Istraživanje je pokazalo i da je tijekom 30 godina porastao broj ranootkrivenih karcinoma dojke kod sredovječnih i starijih žena zbog raširenih sistematskih pregleda.

(Hina) xps ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙