FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 5. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Nekoliko feminističkih udruga zatražilo je danas od mjerodavnih institucija i političkih stranaka kampanju informiranja o postupku glasovanja te poštivanje kvote od 40 posto žena na izbornim listama za predstojeće izbore za Europski parlament. Tražimo da Hrvatski sabor, predsjednik Republike, Vlada i Državno izborno povjerenstvo provedu intenzivnu kampanju informiranja birača i biračica o načinima provedbe izbora te novitetima u glasačkom postupku, ističe se u priopćenju u kojem se ujedno poziva Državno izborno povjerenstvo da u što kraćem roku objavi izgled glasačkih listića kako bi se biračima i biračicama olakšalo snalaženje pri glasovanju. Zahtjevamo od političkih stranaka da poštuju odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova koji kaže da su dužne poštivati načelo ravnopravnosti spolova te voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Zbog bolesti bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea odgođena je današnja rasprava u slučaju Fimi media, na kojoj je prvooptuženi bivši premijer Ivo Sanader zatražio od sutkinje da se njegovim braniteljima omogući dolazak u zatvor u Remetinec izvan vremena primanja posjeta. Na današnjem ročištu trebao je svjedočiti Mladineo, koji je u odvojenom postupku također osumnjičen za malverzacije s privatnom marketinškom agencijom Fimi media po kojoj je afera i dobila ime, no on je nedolazak ispričao bolešću za koju je dostavio medicinsku dokumentaciju. Suđenje će se nastaviti početkom idućeg tjedna, a Mladineo će ponovno biti pozvan na ročište 19. ožujka. Sanaderova obrana danas je odustala od prijedloga da se ispita direktor Končara Darinko Bago, jer je utvrdila da on nije bio na jednom sastanku u Vladi, a zbog kojeg su ga namjeravali i saslušati.

ZAGREB - Bivši vlasnik producentske kuće Centrala 1 Nedžad Haznadar posvjedočio je danas na suđenju Core Media da Siniša Svilan nikada od njega nije konkretno tražio novac za prikazivanje njegove emisije na Novoj TV, ali da se to moglo iščitati između redaka. Haznadar je kao svjedok USKOK-a ispričao na zagrebačkom Županijskom sudu da je 2006. s Novom TV surađivao na emisiji radnog naziva "Ženske priče" ili "Istinite priče" i da je sa Svilanom, koji je tada bio direktor programa, pregovarao oko cijene i sadržaja emisije. Jednom prilikom u hotelu Esplanade Svilan mu je rekao da "ako projekt uspije onda će biti prostora da se počaste", kazao je svjedok. Dodao je da on to nije shvatio kao nešto ozbiljno i obvezujuće. Zaključio je da Svilan nije mogao samostalno odlučivati o uvjetima, ugovora jer nije imao pravo potpisa. Emisija je u izmijenjenom obliku dva ili tri puta prikazana na Novoj TV, ali je zbog loše gledanosti skinuta s programa, kazao je svjedok.

KARLOVAC - U nastavku suđenja Josipu Gavriću za ubojstvo stranačkog kolege Dražete Dražetića nakon HDZ-ovog skupa u Cerovcu Vukmanićkom u ožujku prošle godine tim hitne medicinske pomoći koji je Dražetiću pružio pomoć posvjedočio je da je on do primanja u bolnicu bio pri svijesti. Liječnica Paola Bajlo i medicinski tehničar Miljenko Gvozđak kazali su da je Dražetić djelovao alkoholizirano, da je povraćao, ali da je otvaranjem očiju reagirao na postavljana pitanja. I vozač Ivan Stepić koji je unosio ozlijeđenog Dražetića u vozilo hitne pomoći kazao je da se po pokretima vidjelo da Dražetić nije bio u besvjesnom stanju. Na pitanje Gavrićeve odvjetnice Vlatke Milanović jesu li vidjeli krhotine stakla, krv ili da je Dražetić bio mokar po glavi, nitko od medicinskog tima to nije potvrdio. Po optužnici Gavrić je pivskom bocom u svađi udario Dražetića po glavi zbog čega je on nakon dva tjedna komatoznog stanja preminuo.

ZAGREB - Vojislav Blažević, osumnjičen za podmetanje dvije eksplozije u siječnju u Zagrebu, ostaje u pritvoru jer je sud odbio ponuđenu jamčevinu od 100.000 kuna za obranu sa slobode, doznaje se od izvora bliskog istrazi. Blaževiću je isticao pritvor pa je zagrebački Županijski sud trebao odlučiti hoće li ga pustiti na slobodu ili zadržati u zatvorskoj bolnici u kojoj se nalazi od uhićenja budući da štrajka glađu. Od istog izvora doznaje se da je Blažević od jučer radikalizirao štrajk glađu te da sada osim hrane i tekućine, odbija i infuziju. Blaževiću je određen pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i dokaze, to jest ometanja istrage, te ponavljanja kaznenog djela. Osumnjičen je za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, za što je predviđena zatvorska kazna do pet godina.

VARAŽDIN - Protiv 20-godišnjeg mladića koji je provalio u kuću 78-godišnjakinje u Gredi kraj Ivanca od koje je ukrao nekoliko stotina kuna te joj nanio teške tjelesne ozljede, podnijeta je kaznena prijava za razbojništvo i nanošenje teških tjelesnih ozljeda, izvijestila je danas Policijska uprava varaždinska. Dovršenom kriminalističkom istragom utvrđeno je da je mladić u četvrtak 28. veljače, oko 3,30 sati, nasilno ušao u kuću starije žene, te je uz uporabu tjelesne snage i drvenog kolca prisilio da mu preda novac. Nakon toga mladić je kolcem izudarao ženu, razbio prozor i dio pokućstva nakon čega je pobjegao. Prilikom fizičkog napada žena je zadobila hematome po licu i frakturu prsta desne šake. Pomoć joj je pružena u varaždinskoj bolnici, a ozljede su okvalificirane kao teže, stoji u izvješću PU varaždinske.

TROGIR - U dvama požarima koji su buknuli u ponedjeljak popodne na širem trogirskom području izgorjelo je oko 15 hektara borove šume, maslinika, makije i visokog raslinja, doznaje se danas u splitskoj policiji. Prvo je oko 14 sati buknula vatra ispod planine Biokovo, kod mjesta Drvenik, u Donjoj Vali, a nošena vjetrom zahvatila je i nepristupačni dio Biokova. Osim zemaljskih snaga požar je od 16 do 17,25 sati gasio kanader i helikopter, pa je lokaliziran u 17,30 sati. Tijekom noći na požarištu su dežurali djelatnici lokalnih DVD-a, a opožareno je oko 10 hektara borove šume i maslinika Osim toga požara vatrogasci su jučer oko 15,50 sati imali posla u mjestu Dograde, predio Zelena, općina Marina, gdje je izbio požar koji su gasile zemaljske snage i kanader. Požar je lokaliziran u 18 sati, a ukupno je opožareno 5 hektara makije, visokog raslinja i maslinika za sada nepoznatog vlasnika.

ZAGREB - Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je danas elementarnu nepogodu za dio područja grada Zaprešića, na dijelu nerazvrstane ceste u ulici Šumski put u naselju Hruševac Kupljenski. Iz ureda župana priopćeno je da je elementarna nepogoda proglašena zbog prekjučerašnjeg odrona zemlje i stijenske mase u dijelu ulice Šumski put, što je onemogućilo pristup kućama, opskrbu pitkom vodom i plinom. "Time je bitno poremećen život ljudi na tom području", stoji u današnjem priopćenju. "Svi sudionici zaštite obvezni su provoditi mjere zaštite utvrđene Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda, u cilju smanjenja i sanacije šteta od elementarnih nepogoda", stoji u priopćenju iz ureda župana Stjepana Kožića.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙