FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol "Žene u politici"

Autor: hspa
DUBROVNIK, 4. ožujka 2013. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana žena 8.ožujka, Dubrovačko-neretvanska županija danas je na Sveučilištu u Dubrovniku organizirala okrugli stol o ženama u politici.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković tom je prilikom rekla kako je odnos muškaraca i žena u regionalnoj samoupravi zadovoljavajući te da Dubrovačko-neretvanska županija ima 50 posto pročelnica, no, dodala je, zabrinjava to što u gradovima i općinama uopće nema gradonačelnica i načelnica, a općinske su vijećnice prava rijetkost.

Potpredsjednica HDZ-a i Zajednice žena Europske pučke stranke Dubravka Šuica istaknula je da je u ovom sazivu Europskog parlamenta zastupljenost žena 35 posto, a u Vijeću Europe nijedna od 47 zemalja članica ne može slati izaslanstva na međunarodne skupove ako u njima nema barem 30 posto žena.

Također je rekla da će političke stranke od 2015. ako na izbornim listama i u tijelima vlasti ne budu imale 40 posto žena biti novčano kažnjavane.

Zamjenica dubrovačkoga gradonačelnika i saborska zastupnica SDP-a Tatjana Šimac-Bonačić ocijenila je kako u Hrvatskome saboru ima mnogo prostora za žene koje mogu sudjelovati u donošenju zakona kroz odbore, zatim putem amandmana, tematskih sjednica i sl.

Pozitivnim je ocijenila to što vlada u svojem sastavu ima četiri žene te je dodala kako je zabrinjavajuće to što od 13 izbornih lista čak na šest nema žena.

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙